17 february 2018, 09:30 Moldovan reality views 13404
Ambasadorul Chinei: Piața chineză va fi mai deschisă pentru Moldova
17 february 2018, 09:30 Moldovan reality views 13404

Ambasadorul Chinei: Piața chineză va fi mai deschisă pentru Moldova

În noaptea de 15 spre 16 februarie, va sosi Anul Nou Chinezesc, sărbătorit în toată lumea, inclusiv în Moldova. Este un motiv excelent de a vorbi despre țara în care s-a născut această veche sărbătoare, dar și despre relațiile dintre Moldova și China.

Mai ales că au început negocierile privind semnarea Acordului de liber schimb între cele două țări. Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Zhang Yinghong, a povestit despre acestea și multe alte lucruri într-un interviu oferit portalului NOI.md.

- Congresul XIX al Partidului Comunist Chinez (PCC) a fost unul dintre evenimentele cele mai importante ale anului trecut. Povestiți-ne, vă rog, despre scopurile puse de Congres, care sînt cursurile diplomatice și politice și cum vor influența ele dezvoltarea Chinei și relațiile moldo-chineze.

- Congresul XIX al Partidului Comunist Chinez este unul foarte important, convocat în momentul-cheie de intrare a socialismului cu specific chinez într-o epocă nouă. El are o însemnătate mare și de perspectivă pentru dezvoltarea Chinei și a PCC. Congresul a stabilit planul strategic de activitate a PCC și a țării sub toate aspectele și a pus grandiosul scop al construirii depline a statului socialist modernizat.

Pornind de la acest plan, către anul 2020, în China va fi creată o societate moderat prosperă, iar către 2035 va fi finalizată, în fond, modernizarea socialistă a țării. Spre mijlocul secolului, China va fi o țară socialistă modernizată, bogată și puternică, democratică și civilizată, armonioasă și minunată. Din punctul de vedere al puterii naționale și al influenței internaționale, China va face parte din numărul țărilor-lideri.

La Congresul XIX al PCC au fost înaintate cerințe noi față de diplomația Chinei și s-a subliniat clar că în noua eră diplomația unei țări mari cu specific chinezesc trebuie să corespundă construirii unui nou tip de relații internaționale. China va dezvolta intens parteneriatul global, va contribui la coordonarea și conlucrarea marilor puteri, va construi cadrul relațiilor cu marile puteri cu stabilitate generală și dezvoltare echilibrată, va urma principala politică națională de deschidere către lumea exterioară, va promova activ cooperarea în cadrul inițiativei „O centură, o cale”, respectînd concepția globală de guvernare prin consultări comune și construcții în comun, participînd activ la reforme și la construirea sistemului global de guvernare și aplicînd înțelepciunea și eforturile Chinei la prosperarea și dezvoltarea lumii.

China este una dintre forțele politice și economice importante de pe arena internațională, ea are un rol important în promovarea dezvoltării economice mondiale și menținerea securității și stabilității internaționale. China puternică și dezvoltată va oferi mai multe posibilități tuturor țărilor lumii, inclusiv Republicii Moldova. Noi invităm Moldova să profite de posibilitățile economiei chineze pentru a contribui la dezvoltarea social-economică a propriei țări, la prosperarea și renașterea Moldovei și a poporului ei.

- Cum s-a dezvoltat economia Chinei – una dintre cele mai mari din lume – în anul trecut? Care sînt secretele dezvoltării ei rapide și stabile?

- În anul 2017 economia Chinei a fost stabilă și a avut o tendință bună de dezvoltare stabilă și sănătoasă. Produsul intern brut (PIB) a constituit cca 82,7 trilioane de yuani (cca $ 12 trilioane), cu 6,9% mai mult decît în anul precedent.

Exportul a crescut cu 10,8%, comparativ cu 2016 și constituie 15,33 trilioane de yuani. Importul a crescut cu 18,7% și a constituit 12,46 trilioane de yuani. Așa a încetat recesiunea de doi ani.

În China au fost produse 617,91 milioane de tone de cereale (cu 0,3% mai multe decît în 2016). Noile tehnologii și noile ramuri ale industriei au înflorit. Una după alta au apărut asemenea realizări ca avioanele C919, trenul motorizat „Renașterea”, liniile cuantice de comunicare și cercetările la mare adîncime.

Crește permanent nivelul de trai al oamenilor: anul trecut venitul pe cap de locuitor a crescut cu 7,3% și a ajuns la 26 de mii de yuani. Peste 10 milioane de oameni de la sate au ieșit din sărăcie. În orașe, numărul celor plasați în cîmpul muncii a crescut cu 13,51 milioane de persoane. Nivelul înregistrat de șomaj în orașe a constituit 3,9%, situația ocupării forței de muncă a fost stabilă.

Anul trecut China a obținut succese deosebite în dezvoltarea economică. Cred că acestea constau din trei puncte. Unu – implementarea continuă a noii concepții de dezvoltare „Inovare, coordonare, ecologie, deschidere și utilizare în comun”, modificarea activă a metodei de dezvoltare și sporirea calității și eficienței dezvoltării. Promovarea continuă a reformelor în toate sferele a determinat dinamismul trainic al dezvoltării economice.

Noi am lichidat eficient surplusul din domeniul producerii fierului și oțelului, cărbunelui și energiei electrice, am accelerat modernizarea și transformarea structurii industriale. Anul trecut au fost reduse considerabil impozitele și taxele – cu 1 trilion de yuani, ceea ce a redus prețul de cost al produselor și a îmbunătățit condițiile pentru dezvoltarea businessului.

Doi – promovarea masivă a strategiei dezvoltării inovaționale. Noile forțe motrice au susținut creșterea economică. S-au dezvoltat dinamic noile ramuri și noile produse. Volumul investițiilor în produsele de tehnologie avansată a sporit cu 17%, în producerea utilajelor – cu 8,6%.

Grație savanților chinezi, au apărut un șir de realizări tehnico-științifice majore în domeniul aerospațial, în sferele de creare a intelectului artificial, cercetărilor la adîncimi mari și medicinii biologice. În China este promovată strategia antreprenoriatului în masă și a activității inovaționale extinse. În consecință, avem un adevărat boom în inovațiile antreprenoriale. În 2017, în țară au fost înregistrate peste 6 milioane de întreprinderi noi, cu 9,9% mai multe decît în anul trecut.

Trei – dezvoltarea sferei serviciilor contribuie mult la creșterea economică a țării. În 2017 valoarea adăugată a ramurii serviciilor în China a constituit 51,6% PPB, aportul ei la creșterea economică – 58,8%, ceea ce o face una dintre principalele forțe motrice ale economiei.

- Ce rate ale impozitului pe venit există în China?

Continuarea articolului citiți pe Noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

China , ambasador , comert

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1886
Populația:
227 locuitori

Taraclia este un sat din cadrul comunei Sadîc, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 54 km de orașul Cantemir și la 126 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 227 de oameni. Satul Taraclia a fost menționat documentar în anul 1886.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.