Go to section: Moldovan Diaspora
27 may 2021, 16:00 Moldovan Diaspora views 4638
Alegeri anticipate: Cîți moldoveni din diasporă s-au înregistrat prealabil
27 may 2021, 16:00 Moldovan Diaspora views 4638

Alegeri anticipate: Cîți moldoveni din diasporă s-au înregistrat prealabil

Comisia Electorală Centrală atenționează că astăzi, 27 mai 2021, expiră termenul de înregistrare prealabilă pentru cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate, sau au domiciliul în localitățile din stînga Nistrului și intenționează să voteze la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Conform datelor statistice, pînă astăzi s-au înregistrat peste 100 de mii de cetățeni cu drept de vot. Cele mai multe solicitări sînt din partea alegătorilor care vor să voteze în Republica Italiană (peste 21 mii), Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (peste 16 mii), Germania ( peste 14 mii), Franța (peste 8 900 mii), Federația Rusă (peste 7 300). Totodată, cel tîrziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, alegătorul poate anula înregistrarea efectuată anterior.

Conform prevederilor legale, înregistrarea prealabilă permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele țării și al alegătorilor din localitățile din stînga Nistrului, în vederea facilitării deschiderii secţiilor de votare suplimentare și determinării numărului estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite secţiilor de votare respective.

Legislația electorală stabilește următoarele criterii pentru constituirea secțiilor de votare în afara țării: numărul de alegători care au participat la scrutinul precedent, organizat în circumscripția națională, înregistrarea prealabilă a cetățenilor Republicii Moldova aflați în străinătate, informațiile obținute de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la autoritățile competente ale țărilor de reședință privind numărul acestora și locul aflării lor.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
138 locuitori

Hîrtop este un sat din cadrul comunei Scumpia, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Fălești și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 138 de locuitori. Satul Hîrtop a fost menționat documentar în anul 1859.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.