Go to section: Children
21 october 2016, 16:50 Children views 5425
Reclamele în care apar copiii sînt interzise
21 october 2016, 16:50 Children views 5425

Reclamele în care apar copiii sînt interzise

Copiii nu vor mai putea fi implicați în activități de promovare și publicitate a produselor alimentare nerecomandate, respectiv imagini cu chipurile acestora nu vor putea fi utilizate.

Un Ordin în acest sens a fost semnat astăzi de ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Documentul vine să amelioreze statutul nutriţional al copiilor în instituţiile de învăţămînt și să reglementeze publicitatea produselor dăunătoare pentru sănătatea lor.

Decizia vine în urma legii numărul 195 care a intrat în vigoare în august 2016, lege prin care au fost modificate și completate cîteva acte legislative privind produsele alimentare și publicitatea.

Prin aceste acte legislative se interzice prepararea, comercializarea sau distribuirea produselor alimentare nerecomandate preşcolarilor şi elevilor în instituţiile de învățămînt general şi profesional tehnic, precum şi în taberele de odihnă şi de întremare a sănătăţii copiilor şi adolescenţilor.

Mai mult decît atît, în aceste instituții va fi interzisă publicitatea şi promovarea alimentelor dăunătoare.

Din aceste produse fac parte: caramelele, ciocolata, bezelele, chipsurile, hamburgerii, gogoşii, sandwich-urile, pizza, mezelurile, snacksurile, alunele sărate, băuturi răcoritoare și energizante, etc.

Prin Ordinul Ministerul Sănătății, medicii şefi ai Centrelor de Sănătate Publică vor fi responsabili de supraveghea în instituţiile de învățămînt general a alimentației raționale a copiilor și lipsa informației promoționale și de publicitate pentru produsele alimentare care pun în pericol sănătatea preșcolarilor și elevilor.

De asemenea, specialiștii în sănătate publică vor monitoriza amplasarea publicității stradale, în instituțiile publice și mass-media privind produsele alimentare nerecomandate copiilor și vor înainta propuneri privind respectarea legislației în vigoare.

Conform Codului Contravenţional cei care nu o să respecte prevederile în vigoare vor fi sancționați cu amendă ce variază de la 10 la 150 de unități convenționale pentru persoana fizică și cu o amendă de la 100 la 500 de unități convenționale aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea dreptului de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Source: www.publika.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
340 locuitori

Gordineştii Noi este un sat din cadrul oraşului Edineţ, raionul Edineţ. Satul Gordineştii Noi se află la 5 km de oraşul Edineţ, la 13 km de staţia de cale ferată Brătuşeni, 207 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 340 locuitori. Satul Gordineştii Noi a fost întemeiat la începutul secolului XX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.