09 april 2021, 11:30 Moldovan Diaspora views 3213
Vești bune pentru moldovenii care au lucrat în Grecia
09 april 2021, 11:30 Moldovan Diaspora views 3213

Vești bune pentru moldovenii care au lucrat în Grecia

Autoritățile din Republica Moldova și Grecia vor semna un Aranjament Administrativ pentru aplicarea Acordului în domeniul securității sociale dintre cele două state.

Semnarea documentului va permite cetățenilor Republicii Moldova să beneficieze de dreptul la pensie, chiar dacă nu au realizat un stagiu minim de cotizare, de 15 ani, necesar pe teritoriul țării noastre pentru a putea primi pensia, dar au realizat această condiție prin totalizarea perioadelor de asigurare în ambele state.

La stabilirea pensiei fiecare stat va aplica legislația sa în vigoare. Atît Republica Moldova cît și Republica Elenă vor calcula și achita pensia pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, prin aplicarea principiului proporționalității.

În temeiul Acordului se stabilesc doar pensiile de asigurări sociale şi indemnizaţiile de dizabilitate cauzată de un accident la locul muncă sau o boli profesionale. Prevederile Acordului şi ale Aranjamentului creează condiţii favorabile pentru migranţii din Republica Moldova ca să revină în ţară, deoarece la atingerea vîrstei de pensionare aceştia vor putea beneficia de drepturile de securitate socială dobîndite în Republica Elenă.

Aranjamentul Administrativ pentru aplicarea Acordului în domeniul securității sociale dintre cele două state urmează a fi semnat în data de 8 septembrie curent, în cadrul vizitei ministrului de externe elen în Republica Moldova.

Source: noi.md

Keywords:

Grecia , diaspora , pensie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1708
Populația:
2217 locuitori

Pelinei este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sătuc și Pelinei. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Cahul și la 190 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2217 oameni. Satul Pelinei a fost menționat documentar în anul 1708.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.