21 january 2013, 11:07 Moldovan Diaspora views 12664
21 january 2013, 11:07 Moldovan Diaspora views 12664

Andrei Ivanov, olimpicul moldovean „adoptat” de Massachusetts Institute of Technology

”Studiile în America și anume la MIT - Massachusetts Institute of Technology a fost un vis din clasa a VIII-a, pentru care am muncit pe parcursul anilor de liceu", afirmă Andrei Ivanov, absolvent al Liceului Teoretic Orizont din capitală, olimpic internațional la matematică și informatică, actual student la MIT. 

MIT - Massachusetts Institute of Technology este universitatea aflată în fruntea topului mondial. Care ar fi calitățile pe care trebuie să le posede un viitor student care tinde să-și continue studiile acolo? 

După scrisoarea mult așteptată n-am avut dubii dacă să plec sau nu. Mă susțineau toți: familia, profesorii, colegii, prietenii... Știam că va fi greu, dar nu puteam rata o astfel de șansă.

Procesul de admitere la universitățile din SUA este foarte specific. Nu cred că am fost admis accidental doar la o singură universitate din lista celor la care am aplicat.

Unicul lucru pe care pot să spun cu siguranță – ei caută personalități, oameni dezvoltați multilateral. Nu cred că doar distincțiile mele academice la nivel internațional au contat aici. Din cei 120 studenți internaționali admiși anul acesta, am numărat doar 20-30 de elevi care au participat la concursuri internaționale sau regionale. De aceea, orice pasiune, activitate extrașcolară contează.

Olimpic internațional la matematică și informatică, cum s-a cultivat această pasiune în domeniul științelor exacte?

Din clasele primare, profesorii au observat pasiunea mea și mă ajutau să-mi dezvolt abilitățile. Desigur, rolul cel mai important au jucat anii la liceul ”Orizont”, unde am obținut cunoștințele, care mi-au permis să aduc medalii de la concursurile internaționale la matematică și informatică.

Hobby-uri și pasiuni?

Sutele de cluburi și organizații studențești oferă multe posibilități de a încerca ceva nou. Aici am început să fac patinaj artistic, ceva absolut nou pentru mine.

Adaptarea într-un nou mediu intercultural creează de obicei probleme, care au fost dificultățile pe care le-ai întîmpinat atunci cînd ai ajuns în SUA? Cum a decurs procesul de adaptare? (ce te-a ajutat să le depășești?)

Primul lucru pe care l-am simțit era desigur diferența de accent. Nu a fost o problemă gravă, pentru că în decurs de cîteva săptămîni m-am obișnuit cu specificul limbii. În general, trecerea la un stil viață american fost ușoară, datorită săptămînilor de orientare. Primele zile erau organizate doar pentru studenții internaționali. Am aflat despre diferențele în procesul de educație, despre drepturile și obligațiile noastre, am explorat campusul, Boston. Multiplele evenimente distractive organizate pretutindeni: încampus, în căminuri, au fost de un real ajutor în procesul de adaptare.

Ce înseamnă Moldova pentru tine și dacă revenirea în țară face parte din viitor?

Aflîndu-se aici de mai mult de patru luni, simt uneori că sufletul vrea înapoi acasă… în Moldova. Desigur țara în care mi-am petrecut copilăria și adolescența va rămîne în inima mea pentru întotdeauna.

Însă nu sunt sigur dacă vreu să mă întorc după ce voi finisa studiile. Pînă cînd, nu văd posibilități în Moldova care mi-ar permite să mă realizez. Dar am un vis. În viitor, vreau să ajut la îmbunătățirea sistemului de învățămînt de la noi din țară, astfel încît generațiile viitoare să poată beneficia de oportunitățile de care ne-am bucurat noi.

 

Sursa: moldova.org

Keywords:

diaspora , studii

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
1051 locuitori

Hlina este un sat şi comună din raionul Briceni. Hlina este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea este situată la o distanță de 18 km de orașul Briceni, la 10 km de stația de cale ferată Lipcani și la 250 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1051 de oameni. Satul Hlina a fost întemeiat la începutul secolului al XIX-lea.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.