Go to section: Nature and tourism
25 july 2023, 17:00 Nature and tourism views 58787
Stejarul lui Ştefan cel Mare de la Cobîlea (Foto)
25 july 2023, 17:00 Nature and tourism views 58787

Stejarul lui Ştefan cel Mare de la Cobîlea (Foto)

Satul Cobîlea, din raionul Şoldăneşti, se numea înainte Cobîlnea, este amintit pentru prima oară în documentele din anul 1456. Este situat în zona aşa-numitei Stepe de Soroca, din nord-estul Moldovei.

Este cunoscut prin monumentele sale istorice şi culturale – o biserică veche, care are aproximativ 700-800 ani, iar specificul său arhitectural nu se mai întîlneşte nicăieri pe teritoriul Moldovei şi nici stejarul cel mai bătrîn, aşa-numitul stejar al lui Ştefan cel Mare, vîrsta căruia se estimează a fi de 700 de ani. În sat este şi o biserică nouă. Pe teritoriul protejat, în afară de biserica veche şi stejar se mai află un monument istoric, bustul domnitorului Ştefan cel Mare.

 

Keywords:

Moldova , sat , istoria , monument

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1775
Populația:
2140 locuitori

Cărbuna este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Cărbuna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Ialoveni și la 40 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2140 de oameni. Satul Cărbuna a fost menționat documentar în anul 1775.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.