Go to section: Culture
15 april 2023, 14:30 Holidays and customs views 4322
Simbolul culorilor cu care se vopsesc ouăle
Photo: depositphotos.com
15 april 2023, 14:30 Holidays and customs views 4322

Simbolul culorilor cu care se vopsesc ouăle

Ouăle de Paşte sînt una dintre principalele caracteristici ale sărbătorilor creştine, amintind de Învierea lui Hristos.

Ouăle pentru marea sărbătoare a creştinătăţii pot fi vopsite în diverse culori – de la roşu la albastru închis. Fiecare culoare poartă un mesaj şi o semnificaţie deosebită. Roşul este de obicei asociat cu sîngele lui Hristos, însă culoarea în sine simbolizează iubirea şi speranţa. Conform legendei, Maria Magdalena s-a înfăţişat Împăratului Tiberiu pentru a cere dreptate pentru condamnarea lui Isus.

Apărînd în faţa împăratului cu un ou alb în mînă, aşa cum era obiceiul de a se oferi în dar cu ocazia unei sărbători, i-a spus acestuia că după ce a suferit Patimile, „Hristos a Înviat!”. Împăratul i-a răspuns că este greu de crezut ca cineva să se întoarcă din moarte, aşa cum oul pe care l-a primit în dar nu îşi poate schimba culoarea în roşu. Iar oul s-a colorat atunci în roşu.

De atunci, în mod tradiţional, primul ou vopsit este de culoare roşie. Galbenul simbolizează lumina şi fericirea, în timp ce nuanţele de portocaliu sînt semnul rezistenţei şi forţei. Albastrul reprezintă sănătatea, dar şi puritatea, pacea, un nou început, nevinovăţia, Paradisul divin.

Verdele este asociat cu sosirea primăverii, naşterea unei noi vieţi, nemurirea şi speranţa. Rozul simbolizează iubirea, noile emoţii ale vieţii. Numărul ouălor vopsite trebuie să fie întotdeauna impar. Conform tradiţiei, primul ou este vopsit de cea mai în vîrstă femeie din familie. În Sîmbăta Mare, ouăle sînt duse la biserică, pentru a fi sfinţite.

Source: noi.md

Keywords:

ouă , Paste

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1852
Populația:
4856 locuitori

Sturzovca este un sat şi comună din raionul Glodeni. Sturzovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Glodeni și la 157 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4856 de oameni. Satul Sturzovca a fost menționat documentar în 1852 cu numele Sturzești.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.