Go to section: Culture
05 april 2021, 09:30 Holidays and customs views 4962
Astăzi, potrivit tradiției nu se lucrează, nu se spală și nu se calcă
05 april 2021, 09:30 Holidays and customs views 4962

Astăzi, potrivit tradiției nu se lucrează, nu se spală și nu se calcă

A doua zi din Săptămîna Luminată poartă numele de Marţea Albă, iar în această zi se spune că nu se lucrează, nu se spală şi nu se calcă.

Prima săptămînă după Paşte mai este denumită şi Săptămîna Luminată. În vechime, Botezul era săvîrșit în noaptea de Paști, iar cei botezați erau numiti "luminați" și purtau haine albe în toată săptămîna următoare. De aici și numele de Săptămîna Luminată, scrie Libertatea.ro.

Prima marţi după Paşte se numeşte Marţea Albă şi este încărcată cu tradiţii şi obiceiuri. Se spune că în nu este bine să se lucreze, ci să se dea de pomană pentru a se cinsti memoria morţilor. Femeile din multe zone rurale dau de pomană în această zi pasca rămasă de la Paste şi vin roşu.

O tradiţie spune că marţi, în ziua a treia zi de Paşte, se întorceau vizitele făcute în prima zi a Paştelui. În această zi de marţi, oamenii obişnuiau să-şi viziteze rudele, vecinii şi prietenii, aceste vizite fiind numite altădată "Umblatul cu pască". Obiceiul îşi are originea din vremurile cînd creştinii umblau şi vesteau Învierea Domnului Hristos.

Tot în Marţea Albă au loc uscarea şi sfărîmarea Sfîntului Agneţ (pîinea de împărtăşanie), sfinţit în cadrul Liturghiei Sfîntului Vasile din Sfînta şi Marea Joi, din Săptămîna Patimilor.

Miercurea din Săptămîna Luminată poarta numele de Sfînta Mercurie. Bărbaţii se duc să muncească la cîmp, însă femeile au interdicţie. Conform tradiţiei, nu e bine a munci de "nunta şoarecilor". Asta ar însemna să aduci rozătoarele în casă şi să te lipseşti restul anului de bucate pe masă.

Joia din Săptămîna Luminată mai e numită şi Joia Verde, o zi în care se cinstesc holdele, grădinile şi grînele. Cine munceşte în această zi aduce asupra casei nenorocul, seceta şi dăunătorii în livezi. "Joia Rea", cum mai este denumită această zi, cere un ritual al morţilor. 44 de găleţi cu apă sînt cărate de o persoană, 2 lumînări se aprind la toate cele 4 capete, iar apa astfel "sfinţită" se varsă apoi în fîntîna din curte.

Vinerea din Săptămîna Luminată poartă numele de Vinerea Scumpă sau Fîntăniţa. Este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Vinerea Scumpa este în contrast direct cu Vinerea Neagră sau Vinerea Mare, de dinaintea Paştelui. Legendele spun ca Maica Domnului a construit o fîntînă care avea apă doar in Vinerea Scumpă, căci acea apă era dătătoare de viaţă.

Source: noi.md

Keywords:

tradiții , religie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1466
Populaţia:
781 locuitori

Horodişte este un sat şi comună din raionul Rezina. Satul are o suprafaţă de circa 1.40 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 6.31 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Slobozia-Horoişte şi Horodişte. Satul Horodişte este situat la o distanţă de 36 km de oraşul Rezina şi la 85 km de Chișinău.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.