Go to section: Culture
17 october 2023, 14:30 Literature views 17819
Agnesa Roșca – 94 de ani de la naștere
17 october 2023, 14:30 Literature views 17819

Agnesa Roșca – 94 de ani de la naștere

Astăzi se împlinesc 94 de ani de la nașterea poetei și traducătoarei Agnesa Roșca.

S-a născut la 17 octombrie 1929 la Chişinău în familia Irinei şi a lui Vasile Roşca. A absolvit în 1953 Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Chişinău. Timp de peste 20 de ani a lucrat ca redactor la editurile republicane, iar în 1966-'67 ca şef al Direcţiei Editurilor a Comitetului de Stat al R.S.S.M. pentru Edituri, Poligrafie şi Comerţul cu Cărţi.

Publică din 1950. Prima plachetă de versuri „Bat gîndurile" este ancorată în problematica socială a timpului. Au urmat culegerile: „Mozaic" (1967), „Cîntecul tău, Djalil!" (1968), „Balada stropului de soare" (1969), „Amnar şi cremene" (1971), „Pămîntul Patriei" (1974), „Imnuri în inimi" (1977), „Cu tine, ţară de mesteceni„ (1979), „Veşnică ardere" (1982), „Vis şi veghe" (1984), „Aerul de taină" (1995) ş.a. Traduce din opera unor scriitori de vază clasici (Vergiliu, Eneida (în crestomaţia Literatura universală. Grecia şi Roma antică) şi contemporani: A Puşkin, T.Şevcenko, S.Petofi, A.Cehov, F.Dostoevski, M.Gorki, A.Tvardovski ş.a. Multe din versurile ei sînt traduse în limbile rusă, ucraineană, georgiană, estoniană, armeană, turcă.

Poeta a lăsat un tezaur literar-artistic valoros,caracterizat printr-o poezie primăvăratică, , printr-un dor năvalnic de viaţă şi gînduri cu mesaje permanente despre făurirea binelui, despre valorile spirituale şi despre sensul vieţii umane pe pămînt. Poezia Agnesei Roşca era marcată în adînc de stările sale sufleteşti, trăite şi retrăite în viaţa sa, deloc uşoară, dar probabil, împlinită prin faptul, că a stat de veghe la altarul culturii noastre naţionale, militînd pentru a repune în valoare cultura, patrimoniul spiritual al poporului nostru.

Creația Agnesei Roșca cuprinde registre variate, de la versul pur folcloric la cel de factură modernă. Registrul liric alternează uneori cu cel satiric, poeta valorificînd activ sarcasmul, grotescul. Cu toate că a abordat în tonalităţi patetice teme civice de conjunctură, poeta s-a realizat în lirica meditativă. Agnesa Roșca nu a fost străină de satiră (ciclurile „Satire", „Fata morgana", „Spini rătăcitori") și epigramă.

Agnesa Roșca a decedat în 2009 la Chișinău.

Keywords:

poet , literatura , aniversarea

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1679
Populația:
890 locuitori

Steţcani este un sat din cadrul comunei Micleşti, raionul Criuleni. Satul este situat la o distanță de 35 km de orașul Criuleni și la 32 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 890 de oameni. Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1679.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.