Go to section: History
21 may 2023, 15:00 History views 69319
21 may 2023, 15:00 History views 69319

Iliaș Alexandru – ultimul domnitor din dinastia Mușatinilor

Astăzi se împlinesc 357 de ani de la debutul domniei lui Iliaș Alexandru în Moldova (mai 1666 – noiembrie 1668), fiul lui Alexandru Iliaș, domn al Moldovei (1620-1621; 1631-1633). Iliaș Alexandru s-a născut la Istanbul după mazilirea tatălui său și i-a fost sortit să fie ultimul domnitor din dinastia Mușatinilor.

Iliaș Alexandru este numit domn al Moldovei la intervenția ambasadorului englez la Poartă, contele Winchilsea. Pentru Iliaș vestea că a fost numit domn în Moldova a fost una de necrezut, căci își ducea zilele cu mare greutate, înglodat în nenumărate datorii. După cum povestește cronicarul Radu Popescu atunci „ cînd au venit de la Poartă de-l chiema să-l facă domn, și neștiind de aceasta, părîndu-i-se că sînt niscareva datornici, s-au ascuns în podul casii și pînă nu s-au dovedit bine că-l cheamă să-l facă domn la Moldova, nu s-au pogorît den pod”.

A ajuns în Moldova în mai 1666. Ultimul domn Mușatin a întreținut relații foarte bune cu boierii moldoveni: lui Miron Costin i-a botezat un fiu, lui Enache Dabija deasemeni i-a botezat un fiu, iar pe marele cărturar Milescu Spătaru l-a primit cu bunăvoință, iar cînd a fost mazilit, l-a luat cu el la Istanbul, făcundu-l cunoscut cu cercurile diplomatice de acolo.

Deoarece nu cunoștea bine limba țării, căci se născuse și crescuse la Constantinopol, Iliaș Alexandru folosea tălmaci la judecăți. Însă, potrivit cronicarului, se arăta „om bun și prea milostiv”, plătind el în locul acelora, care pierzînd procesele nu-și puteau achita datoriile.

În primăvara anului 1668, susținătorul lui Iliaș Alexandru, ambasadorul englez Winchilsea, a fost rechemat la Londra. Cu plecarea lui domnul Moldovei a pierdut sprijinul pe care îl avea la Poartă și cîteva luni mai tîrziu a fost mazilit. Iliaș Alexandru a plecat din Moldova mai sărac decît venise, n-avea nici bani pentru drum și i-a împrumutat de la boieri. A trăit cîțiva ani la Istanbul, unde în 1671 i se naște un fiu. Iliaș Alexandru, ultimul Muțatin care a urcat pe tronul Moldovei, a murit la Istanbul uitat de toți, probabil din cauza intrigilor rivalului său, Gheorghe Duca.

Keywords:

Moldova , domnitori , istoria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
800 locuitori

Băneştii Noi este un sat din cadrul comunei Băneşti, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţă de 10 km de oraşul Teleneşti şi la 92 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 800 de oameni. Satul Băneştii Noi a fost menționat documentar în anul 1910.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.