27 september 2024, 14:00 Nature and tourism views 87
Roșca: ”Stejarul lui Ștefan cel Mare a dat și roade din care urmează să fie plantați alți stejari”
27 september 2024, 14:00 Nature and tourism views 87

Roșca: ”Stejarul lui Ștefan cel Mare a dat și roade din care urmează să fie plantați alți stejari”

Cel mai bătrîn copac din Republica Moldova, stejarul lui Ștefan cel Mare din satul Cobîlea, raionul Șoldănești, a fost revigorat în totalitate.



Potrivit lui Ion Roșca, director Grădina Botanică Națională „Alexandru Ciubotaru” din Chișinău, a fost finalizată penultima etapă de revigorare a copacului, notează moldovenii.md

”Ne află la stejarul lui Ștefan cel Mare la momentul actual sîntem la penultima etapă a reconstrucției ecologice a acestui exemplar. Noi am efectuat lucrările sanitare, am înlăturat toate ramurile care erau uscate, am efectuat mai multe tratamente de asanare a stării de sănătate la exemplarul respectiv. Totodată am scos partea de ciment care era cimentată conform spuselor localnicilor circa 20 de ani în urmă, într-un mod ne-ecologic dar și după aspectul decorativ și estetic nepotrivit. După ce am scos partea de beton au urmat mai multe tratamente de înlăturare a patogenilor care erau în interiorul arborelui. Deja erau începute și procesele de putrefacție, erau diferiți dăunători care deja mîncau din lemn atît din țesuturile vii, cît și din cele necrotizate. În urma mai multor prelucrări noi am înlăturat acest impediment după care locuitorii satului în urma recomandărilor care le-am dat au umplut acest gol cu lut cu paie și au făcut o așa zisă clacă moldovenească unde toți împreună au venit și le-au dat o mîină de ajutor chiar și sătenii care sînt plecați în afara țării. Cu soluție și pe baza unui clei organic punem ultimul strat și cumva plombăm lutul și paiele care sînt înăuntrul arborelui pentru a-i păstra nivelul de umiditate, să fie uscat și ca să nu intre apă și să nu spele această plombare. Aceasta ar fi o ultimă etapă din plombarea acestui copac, urmează doar poate niște lucrări în primăvară cînd vom administra substanțe de ridicare a imunității arborelui”, a declarat Roșca.



Totodată, directorul Grădinii Botanice a menționat că în acest an copacul a dat și roade din care urmează să fie plantați alți stejari.

”Noi pe parcursul anului curent am administrat de mai multe ori îngrășăminte minerale organice pentru a-i ridica nivelul de imunitate și pentru a-i accentua particularitățile biologice de creștere și dezvoltare, pentru a-l însănătoși într-un fel și în partea exterioară dar și sistemul radicular ca arborelui să îi oferim o viață cît mai îndelungată. Anul acesta ne bucură cu o roadă foarte bogată de ghindă, care va fi colectată și semănată pentru a genera următoarele generații de stejărei. O să le sădim în cadrul pepinierii din cadrul Grădinii Botanice”, a mai spus Ion Roșca.



Reamintim că anterior Noi.md a scris despre starea deplorabilă în care se află cel mai bătrîn copac din Republica Moldova.

Atunci, într-o scrisoare adresată rectorului USM, Igor Șarov, Ion Roșca director Grădina Botanică Națională „Alexandru Ciubotaru” din Chișinău, în care menționa că lucrările care ar consolida stejarul și i-ar prelungi viața costă aproximativ 117 500 lei.

De menționat că satul Cobîlea, este cunoscut prin monumentele sale istorice şi culturale printre care se numărăr o biserică veche, care are aproximativ 700-800 ani, stejarul cel mai bătrîn, aşa-numitul stejar al lui Ştefan cel Mare, vîrsta căruia se estimează a fi de 700 de ani.

Stejarul este revigorat cu sprijinul moldovenii.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1905
Populația:
204 locuitori

Clişcăuţi este un sat din cadrul comunei Hincăuţi, raionul Edineţ. Satul Clişcăuţi se află într-o regiune de coline de cîmpie, la o distanţă de 18 km de oraşul Edineţ şi la 228 km de oraşul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 204 locuitori. Satul Clișcăuți a fost întemeiat în anul 1905.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.