27 may 2023, 11:00 Moldovan reality views 3109
Cu cît s-au ieftinit căpșunile în Moldova
27 may 2023, 11:00 Moldovan reality views 3109

Cu cît s-au ieftinit căpșunile în Moldova

În Moldova căpșunile s-au ieftinit cu 30-40% săptămîna trecută.

La sfârșitul săptămânii trecute, prețurile angro al căpșunilor erau de 60-65 de lei/kg, iar cele cu amănuntul - 70-90 de lei/kg. La mijlocul săptămînii, prețurile au scăzut pînă la 40-50 de lei/kg și, respectiv, 45-65 de lei/kg.

Comercianții de pe piață spun că nivelul prețurilor se află sub presiunea unei oferte în creștere, atît din partea întreprinderilor de seră mai mult sau mai puțin mari, cît și din partea gospodăriilor și a fermelor mici. Aceștia vînd deja atît căpșuni cultivate în sere, cît și căpșuni în cîmp deschis. În prezent, acestea nu sînt multe și provin doar din una sau două zone din centrul și sudul țării. Calitatea este foarte diferită și, în consecință, gama de prețuri se extinde, relatează EastFruit.

Căpșunile mari sortate, oferite în rețelele angro (lot minim - 4-5 kg) cu livrare la adresă, nu au coborît sub 85-90 lei/kg.

În același timp, căpșunile de import (grecești și turcești) de calitate medie și inferioară sunt disponibile pe scară largă în lanțurile de magazine, dar la prețuri relativ stabile, care sunt de obicei cu 10-15% mai mici decît prețurile practicate în magazinele de tip butic și în piețele cu amănuntul. Se pare că acest fapt exercită presiuni și asupra nivelului prețurilor căpșunilor locale.

În plus, în Moldova vremea este aproape de vară, cel puțin în timpul zilei. În același timp, ocazional cad ploi slabe. Adică, deocamdată, vremea este foarte favorabilă pentru plantațiile de pomușoare. Se pare că în zilele următoare va începe să se extindă oferta de căpșuni de cîmp, ceea ce va accelera procesul de scădere a prețului căpșunilor.

Source: noi.md

Keywords:

căpșuna , preţ

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1624
Populația:
935 locuitori

Zăluceni este un sat şi comună din raionul Floreşti. Zăluceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 36 km de orașul Florești și la 145 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 935 de oameni. Prima atestare documentară a satului Zăluceni datează din anul 1624.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.