25 may 2023, 12:00 Theatre views 2594
Festivalul Internațional BITEI revine la Chișinău
25 may 2023, 12:00 Theatre views 2594

Festivalul Internațional BITEI revine la Chișinău

Festivalul Internațional al Artelor Scenice BITEI 2023, ediția a XIII-a, se va defășura în capitală în perioada 26 mai-04 iunie. Evenimentul cultural va avea genericul «Chișinău - loc ideal pentru întîlniri!» și este organizat de Ministerul Culturii împreună cu Teatrul Național «Eugene Ionesco» sub înaltul patronaj al președintelui Maia Sandu și al Guvernului, cu sprijinul Primăriei Chișinău.

Ediția din acest an prevede desfășurarea a 18 spectacole de teatru, muzică și dans. În fiecare zi, vor avea loc cîte 2 spectacole, pentru unele dintre acestea fiind asigurate și traduceri în limbile engleză și cea de stat.

Petru Vutcarău, directorul Teatrului Național «Eugene Ionesco»: «Acest lucru nu va funcționa pentru toate spectacolele, pentru că este o muncă serioasă și voluminoasă, care costă».

Sergiu Prodan, ministrul Culturii: «Ne dorim un sistem performant de traducere în toate teatrele. Trebuie să atragem și publicul spectator din străinătate. Ca un pas următor în această direcție este organizarea unui Tîrg de Teatru la Chișinău o dată la doi ani».

Din anul 2016, BITEI a obținut statutul special de festival de importanță națională, transmite NOI.md.

Dacă în anii precedenți pentru organizarea evenimentului se cheltuia în jur de un milion și jumătate de lei, bugetul din acest an alocat de Ministerul Culturii pentru organizarea evenimentului este unul fără precedent, spun responsabilii.

«Nu sîntem atît de bogați, încît să ne permitem evenimente cu un asemenea impact ieftine. În acest an, au fost alocate 5 milioane 800 de mii de lei, este o sumă, care depășește cu mult bugetele anterioare ale festivalului. Dar, avînd în vedere această pauză lungă, trebuie să revenim cu un eveniment de calitate», a precizat ministrul Culturii.

Ediția din acest an va cuprinde spectacole ale artiștilor din Georgia, Japonia, China, România, la fel, vor fi și două spectacole în aer liber ale unei trupe din Italia.

«Ne-am permis acest lux, spunem noi, pentru că astfel de spectacole în aer liber nu se încasează. Totuși riscăm și aducem la Chișinău în data de 27 și 28 mai, în Scuarul Teatrului de Operă și Balet «Maria Bieșu» o trupă renumită din Italia cu spectacolul Moby Dick», a precizat Petru Vutcarău.

Ultima ediția a Festivalului a fost organizată în anul 2016.

Festivalul Internațional de Teatru BITEI (Bienala Teatrului „Eugène Ionesco”) a fost inaugurat în anul 1994 la inițiativa dramaturgului, Val Butnaru.

Source: noi.md

Keywords:

Festival , BiTei , Chisinau , teatru

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1918
Populația:
852 locuitori

Ţărăncuţa este un sat din cadrul comunei Chioselia, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 29 km de orașul Cantemir și la 146 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 852 de oameni. Satul Ţărăncuţa a fost înființat în anul 1918.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.