25 may 2023, 09:30 Moldovan reality views 2047
Reacția Rusiei la declarația lui Sandu privind posibila arestare a lui Putin în Moldova
25 may 2023, 09:30 Moldovan reality views 2047

Reacția Rusiei la declarația lui Sandu privind posibila arestare a lui Putin în Moldova

Rusia consideră că, Comitetul de Anchetă al Federației Ruse are toate motivele să inițieze un dosar penal împotriva președintelui Moldovei, Maia Sandu, în baza faptului că a ameninţat cu arestarea liderului rus Vladimir Putin.

În special, o astfel de opinie a exprimat pe canalul său Telegram vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Consiliul Federaţiei Ruse, Vladimir Djabarov.

În același timp, Djabarov a menționat că Comitetul de anchetă ar putea să o declare persoană căutată internațional.
De menționat că marți, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un interviu acordat Euronews, răspunzînd la întrebarea dacă Putin va fi arestat dacă va veni în R. Moldova, a menționat că organele de drept din Moldova, conform mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI) pe numele său, îl vor aresta pe președintele rus Vladimir Putin în cazul în care acesta va veni în republică.

"Da. Republica Moldova a semnat un acord cu privire la Curtea Penală Internaţională, iar Republica Moldova va respecta decizia instanței", a răspuns Maia Sandu.

Ultima dată Putin a fost în Moldova, în calitate de președinte, la Summitul CSI din octombrie 2002. În noiembrie 2008, în calitate de prim-ministru, a participat la ședința Consiliului șefilor de guvern ai statelor-membre CSI, care a avut loc la Chișinău.

La 17 martie, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin și comisarul prezidențial rus pentru Drepturile Copilului, Maria Lvova-Belova, sub acuzația de deportare ilegală a copiilor ucraineni.

La 20 martie, Comitetul de Anchetă al Federației Ruse a deschis un dosar penal împotriva procurorului și judecătorilor CPI, considerînd că acțiunile lor sînt în mod evident ilegale, deoarece nu există motive pentru tragerea la răspundere penală a Președintelui Rusiei și a Ombudsmanului copilului.

Poate că Maia Sandu ar fi trebuit să nu răspundă la întrebarea provocatoare a românului?

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1527
Populația:
5013 locuitori

Copanca este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Copanca și Valea Verde. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Căușeni și la 81 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 5013 oameni. Satul Copanca a fost menționat documentar în anul 1527.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.