24 may 2023, 09:30 Moldovan reality views 2034
Care este principala amenințare la adresa securității Republicii Moldova? Opinie
24 may 2023, 09:30 Moldovan reality views 2034

Care este principala amenințare la adresa securității Republicii Moldova? Opinie

Principala amenințare la adresa securității Moldovei sînt oamenii proști la toate nivelurile de guvernare și în serviciile speciale.

Această opinie a fost exprimată de fostul șef al Direcției spionaj extern din cadrul Serviciului Informații și Securitate al Moldovei, colonelul în rezervă Alexei Serebreanschi, în cadrul emisiunii "Без галстуков", cu Alexandr Stahurschi pe canalul N4, relatează Noi.md

"Mulți spun că principala amenințare la adresa securității statului Republica Moldova este Rusia. Cineva spune Occidentul. Convingerea mea personală este că cea mai mare amenințare sînt oamenii aflați la putere, la toate nivelurile de guvernare și în serviciile speciale, care, așa cum ar fi mai corect să spunem, pentru a nu jigni pe nimeni, sînt oameni proști. Aceasta este cea mai mare amenințare. Oamenii proști în diferite funcții și în serviciile speciale, pentru că în jurul oamenilor proști există întotdeauna criminali și așa mai departe. Dar ce înseamnă prostia? Frica, neprofesionalismul. O persoană proastă este cea care nu recunoaște o altă opinie. O persoană proastă este cea care nu ascultă o altă opinie, se teme. Îi este frică să ia o decizie", a spus Alexei Serebreanschi.

"Să spunem că Moldova ar avea cea mai bună și mai puternică armată, astfel încât țara să fie în siguranță, iar ministrul, sau cel care ia decizia, este prost. Dar e prost pentru că îi este frică. Îi este frică să asculte o altă opinie. Se teme. Dar la ce bun o astfel de armată dacă nu o poți folosi? Întregul sistem se va prăbuși. La fel este și în serviciile speciale", a spus el.

Fostul șef al Direcției spionaj extern din Moldova a subliniat că noi cu toții ne-am obișnuit să căutăm mereu vinovații undeva în afară.

"FSB, români, Mossad, ruși, americani – toți. Dar nimeni nu vede problema în noi înșine. De ce? Pentru că întotdeauna înțelegem ce este crima organizată, ce este mita. Și cînd vedem o persoană proastă, spunem mereu: "Ei bine, lasă-l, el e prost. De ce să ne punem cu proștii?!". Dar în acest moment, în acești 30 de ani acești oameni proști au ajuns la toate nivelurile puterii și serviciilor speciale, în diferite funcții, iar în jurul acestor oameni mereu sînt atrași ca un magnet oamenii care au un interes egoist și criminal, contrabanda. Cum funcționează contrabanda? O singură persoană nu poate face contrabandă, iar sistemul de contrabandă nu poate funcționa dacă nu există cineva într-o funcție corectă. Iar acela e prost. Îi spun că totul este în regulă, nu este contrabandă, este comerț. El nu înțelege, acționează orbește. Aceasta este cea mai mare problemă pentru securitatea națională – oameni proști în orice funcție: Guvern, Parlament, comisie, servicii speciale, Ministerul de Interne, armată. Aceasta este opinia mea personală, subiectivă", a spus Alexei Serebreanschi.

Source: noi.md

Keywords:

amenințare , securitate

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1430
Populația:
707 locuitori

Hîjdieni este un sat din cadrul comunei Berezlogi, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 12 km de oraşul Orhei şi la 58 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 707 oameni. Satul Hîjdieni a fost menționat documentar în anul 1430.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.