22 march 2024, 16:30 Health views 46485
Banala mămăligă îți poate salva viața
22 march 2024, 16:30 Health views 46485

Banala mămăligă îți poate salva viața

Mămăliga este un produs de nelipsit din gospodăriile moldovenilor, obținut prin fierberea mălaiului. Conține fibre, acizi grași nesaturați, vitamina E, vitamina K, fosfor magneziu și zinc și... nu îngrașă. Deci iată doar cîteva motive pentru care să o introduci în alimentația ta.

Dacă ai avut în copilărie ocazia să petreci vacanțele școlare la țară cu siguranță că bunicii tăi te-au delectat măcar odată cu acest produs.

Deși pare un preparat banal, beneficiile aduse sănătății sînt multiple. Astăzi reprezintă o alegere sănătoasă cu care poți să înlocuiești pîinea pe care o găsești la rafturile supermarketurilor.

Bogată în minerale ține boala la distanță

Nu doar că este bogată în minerale dar conține vitaminele B6,C, E şi nutrimenţi de care corpul tău are mare nevoie pentru a funcţiona normal. Grăsimele sănătoase ce ți le pune la dispoziție susțin buna funcționare a intestinelor, îmbunătățind astfel digestia și procesul de ardere a țesutului adipos.

Porumbul, ingredientul său principal, asemeni orezului și grîului îți aduc aportul necesar de energie și te ajută să te concentrezi mai bine asupra task-urilor tale zilnice, mai ales datorită conținutului de fosfor, magneziu, zinc, potasiu și riboflavină.

Săracă în calorii, are grijă de silueta ta

Lipsa caloriilor o face să fie un preparat ideal și de bază în alimentația ta zilnică. Poți să o combini cu diferite alimente, deși cea mai cunoscută combinație este cea cu brînză și smîntînă. În felul acesta, contribuie substanțial la susținerea imunității în parametri normali.

Reduce riscul de cancer

Acest lucru a fost demonstrat de către cercetători, de a lungul vremii. Se pare că efectele sale pozitive sînt benefice mai ales în cazurile unde este prezent cancerul de colon și hemoroizii. Chiar dacă momentan nu te confrunți cu aceste probleme, consumul frecvent de mămăligă poate preveni apariția lor.

Efectul său antioxidant, ajută la reducerea colesterolului rău din organism, susține buna funcționare a inimii și buna circulație sangvină.

Este important de precizat faptul că, doar adăugînd în alimentația ta aceast produs nu este suficient pentru a-ți menține sănătatea. Pe lîngă mămăligă trebuie să ai grijă la consumul de alcool, să eviți pe cît posibil consumul alimentelor grase, a pastelor făinoase și să faci mișcare constant.

Trucuri!

Pentru imunitate, dacă ai făcut mămăligă și ai servit-o la masă, ce a rămas nu arunca. După ce s-a răcit porția rămasă, taie-o în felii groase de cel puțin 2 centimetri și pune-o pe o plită la rumenit, apoi freac-o cu un cățel-doi de usturoi și fă un amestec de pătrunjel cu zeamă de lămîie pe care să îl torni peste felia unsă cu usturoi. Nu doar că îți va spori imunitatea dar vei beneficia și de încă o porție de vitamina C, mai ales dacă ești fumător.

În cazul în care ești răcit și ai o tuse expectorantă, fă repede o mămăliguță și aplic-o pe piept cu ajutorul unui șervet astfel încît să nu îți arzi pielea. Vei observa că apoi vei expectora mai bine și mai ușor.

Tot în caz de răceală, cînd ai nasul înfundat și nu poți respira corect, după ce ai făcut mămăliga stai cu fața deasupra ceaunului în care ai preparat-o, punîndu-ți ceva peste cap astfel încît tot aburul să se ridice la nivelul sinusurilor.

Source: www.clicksanatate.ro

Keywords:

mamaliga , sanatate , alimentatie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1965
Populația:
514 locuitori

Socoleni este un sat din cadrul oraşului Anenii Noi, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Anenii Noi și la 38 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 514 locuitori. Satul Socoleni a fost înființat în anul 1965.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.