06 february 2023, 17:00 Tourism in Moldova views 86851
Monument de arhitectură peisajeră: Parcul „Vila Mîndîc”, Drochia (Slideshow)
06 february 2023, 17:00 Tourism in Moldova views 86851

Monument de arhitectură peisajeră: Parcul „Vila Mîndîc”, Drochia (Slideshow)

La distanța de aproximativ 25 km de centrul raional Drochia, în apropierea unui drum de ţară, între satele Mîndîc şi Cotova, în cîmp deschis, este situat unul dintre cele mai uimitoare ansambluri de parc de pe lîngă conacuri − Parcul Dendrologic „Vila Mîndîc".

Acest conac a fost cumpărat în secolul al XIX-lea de la un moşier moldovean, de către familia Oganovici (Ohanowicz), de origine polono-armeană. În anul 1896 aici a fost sădit un parc, a fost reconstruită clădirea conacului, stilizată fiind după modelul unei pagode chineze. De asemenea, au fost curăţate şi înnobilate trei iazuri, s-au construit: necropola din piatră a familiei, moara de apă cu conductă subterană de un kilometru. Dar cel mai important e că a fost bine gîndit planul parcului şi în conformitate cu el, au fost formate alei, cărăruşele au fost pietruite, peste pîrîiaş a fost făcut un podeţ metalic ajurat, numit Podul Tristeţii. De planificarea parcului şi mai ales de concepţia sa generală s-a ocupat marele arhitect, Alexandru Bernardazzi, în mod constant acesta consulta planul-concepţie al stăpînului moşiei, Caetan Oganovici, acesta fiind deloc simplu.

Iniţial, parcul a fost împărţit în 2 părţi egale, graniţa dintre ele era pîrîul cu podeţul aruncat peste el. Însuşi pîrîul simbolizează firul subţire al vieţii, care separă partea de sus, pămîntească, a parcului de cea, de jos, care, respectiv, semnifică − eternitatea. Anume în această parte a parcului se află o singură clădire − cavoul. Toate celelalte clădiri ale conacului, turnul de apă şi alte anexe gospodăreşti se află în cea dintîi parte a parcului, cea pămîntească. Prin întreg parcul se întinde o alee lungă, plantată dens cu carpeni, aleea, reprezentînd drumul vieţii. La mijloc este traversată de pîrîul, peste care e aruncat podul ajurat. De-a lungul pîrîului, pe stînga lui (pămîntească), la timpul său izvorau vreo 6 izvoare, care alimentau pîrîul, ce se varsă în iazul central al conacului.

O mare atenţie a fost acordată soiurilor de copaci plantaţi. De exemplu, în apropierea necropolei se află un pin negru singuratic imens şi începe aleea cu nuci negri − simbol al eternităţii. Această alee ajunge în partea sa de sud pînă la graniţa parcului, după care se arată întinderi de cîmpuri.

Întreg parcul este străbătut de o serie întreagă de alei. Încă o trăsătură specifică a parcului este combinarea copacilor decorativi cu cei fructiferi, adică acesta este concomitent şi parc şi livadă, conform manierei răspîndite pe timpuri pe lîngă vilele Imperiului Roman.

Iar acum să ne reîntoarcem în parc şi la conacul situat în el ca să vorbim şi despre lucruri triste. Pe timpurile sovietice parcul şi conacul au fost date în folosinţă unei tabere de vară şi ca rezultat pe moşie au apărut nişte construcții străine acestui loc: clădiri de locuit, un cămin. Pînă nu de mult, prin parc erau împrăştiate sculpturi standarde de pioneri, instructori de pioneri semi-distruse. Tabăra de pioneri a fost închisă demult, iar parcul şi conacul sînt într-o paragină de nedescris şi pe an ce trece se distrug şi mai mult. Clădirea conacului e şi ea semi-distrusă, la fel ca şi toate celelalte construcţii. Cavoul a fost jefuit de localnici, motiv pentru care conducerea raională a dat ordin ca acesta să fie betonat. Din cele trei lacuri exisă doar 2, cel de-al 3-lea este înnămolit cu totul şi practic nu mai este, celelalte 2 se înnămolesc şi ele. Pădurea din partea centrală a parcului nu a fost curăţată de foarte mult timp de arboretul uscat în picioare, au crescut tufişurile într-atît, încît sînt aproape imposibil de trecut şi amintesc mai mult jungla. Din cele șase izvoare numai unul a fost restabilit. Din moara cu apă nici urmă n-a rămas. Fireşte, bogăţiile din interiorul conacului au fost şi ele furate, au rămas numai pereţii exteriori şi o scară de lemn veche, care duce spre mansardă.

Şi totuşi, chiar dacă e în ruine şi paragină, plimbîndu-ne pe aleile parcului şi pe malurile lacului central, ne trezim dominaţi de o dispoziţie cu totul specială, iar oprindu-ne pe podul peste pîrîiaş, simţim cum sufletul ni se umple de o pace interioară fără egal. Din fericire aleile şi băncile de piatră care sînt de-a lungul lor s-au păstrat şi nu lasă ca acest loc să-şi piardă adevărata sa înfăţişare, rod al gîndurilor şi măiestriei creatorilor lui. Lăsînd în urmă însă acest parc simţim totuşi o tristeţe, dar, mai ales, o părere de rău, că nouă pînă una alta, nu ne pasă de moştenirea lăsată de strămoşii noştri şi că aşa şi nu am învăţat să preţuim şi să păstrăm frumuseţea pămîntului nostru.

Despre parc din cartea lui P. Leontiev „Parcurile Moldovei"

Suprafața totală a vilei cu plantele parcului, livezi și iaz are aproximativ 10 hectare. Terenul de parc ocupă partea de nord-vest a teritoriului, circa 3 hectare cu relief drept. Din parte de est și sud se află livezile adiacente parcului. Vegetația parcului în mare parte este distrusă din cauza lipsei de îngrijire, de aceea aspectul compozițional-artistic al parcului este acum puternic afectat.

Fig. 30. Planul schematic al Parcului Vilei Mîndic:

I - clădirea vilei, II - cripta, III – bazinul de îmbăiat, IV - platforma de vizionare, V - livezi, VI - cîmp; 1 - molid, 2 - ienupar (Juniperus virginiana), 3 - pin negru, 4 - salcîm galben , 5 - fag, 6 - alun, 7 - nuc american (Juglans nigra), 8 - mesteacăn argintiu, 9 - mălin, 10 - frasinul pletos.

Din elementele bine păstrate putem indica cîteva grupuri de conifere și copaci solitari, care serveau drept decor pe terenul adiacent clădirii, situat înainte la parterul clădirii, cu straturi de flori și grupuri de arbuști care înfloresc frumos. Cel mai interesant este aici un grup dens din 4 molizi cu tulpinile deviate un pic unele de la altele(fig. 31). Pe teritoriul fostului parter s-au păstrat, de asemenea, arbuștii decorativi: alunul roșu, gutuiul japonez, deutzia roz.

Clădirea vilei este situată pe teritoriul parcului, separată fiind de livezi fie cu plantații dense obișnuite (regiunea dinspre est de clădire) sau cu grupuri de peisaj individuale. În primul caz, livada este izolată de parc și reprezintă un peisaj separat cu suprafața apei iazului în partea centrală a livezii. În cel de-al doilea caz, parcul și plantațiile de fructe de meri și peri se îmbogățesc reciproc în ce privește peisajul și sînt percepute ca compoziție de parc unică (fig. 32).

O altă caracteristică a organizării teritoriului vilei este plasarea unor elemente individuale ale parcului în livezi. Astfel, pe teritoriul livezii la est de vilă, pe malul lacului este plasată o platformă de observare circulară. În centrul ei este sădit un frasin pletos, care a atins dimensiuni mari și a format deasupra platformei un cort. De pe platforma de observare se vede suprafața apei, se deschid vederi spre livezi și terenurile agricole de bază nearabile din preajmă. Pe cealaltă parte a lacului este amplasat un grup mare de brazi, pini și mesteceni, care se privesc frumos pe fundalul livezii.

Livada de după pîrîu este întretăiată de o alee, unele părți ale căreia au fost plantate cu diferite specii. Aleea începe lîngă pîrîu și circa 70 de metri e plantată cu frasini, care înainte erau tunși și formau un perete solid, pe părțile bulevardului, iar acum au crescut, creînd un tunel verde.

Aleea de fag se termină cu o platformă în formă de semicerc, iar apoi trece în una de nuci. Într-o parte a platformei în livadă se află o construcție arhitecturală – cavoul familiei fostului proprietar al vilei (sub forma unui pavilion parc), în preajma căruia este plantat un pin negru (fig. 33).

Este foarte frumoasă aleea de nuci. Copacii de nuc american, care constituie decorul aleii au în medie o înălțime de 18 metri și diametrul trunchiului de 60 cm. Coroanele lor care se unesc sus începînd de la înălțimea de 4-5 metri de la sol și nu îngrădesc priveliștea livezilor din jur.

Specificul soluțiilor planificării compoziționale a teritoriului vilei Mîndîc cu livezi regulate și plantații de tip parc, amplasate, inclusiv, și în livezi, oferă întregului teritoriu al vilei caracter de parc, permițîndu-ne să numim întreg acest complex - parc.

O soluție de compoziție și planificare similară poate fi aplicată cu succes la crearea unei serii de obiecte verzi, atît în zonele publice, cît și în acelea cu acces restricționat.

Sortimentul Parcului Dendrologic Mîndîc, cu excepția pomilor fructiferi, e alcătuit din 35 de specii și 2 forme de arbori și arbuști, inclusiv, 15 specii din flora locală.

Dintre arbuștii ornamentali rar întîlniți în Moldova în parc cresc cu succes și dau rod: gutuiul japonez, deutzia roză, alunul cu frunze roșii, iar din cele lemnoase: nucul american și fagul de pădure, care din cele mai străvechi timpuri este folosit la construcția parcurilor, nefiind utilizat deloc în aceste scopuri în RSSM, cu toate că creștere în pădurile republicii.

Keywords:

parc , monument , Drochia , turism

Comments

 (1)
  • #2 wq123 Reply Quote selected
    ray bans, adidas, cheap michael kors, adidas canada, titans nfl jersey, celine black friday, new balance shoes, ray ban, grizzlies jersey, air max, iphone 5 cases, nike mercurial, michael kors bags, puma sneakers, cheap oakley, ray ban, michael kors bags, vikings nfl jersey, mont blanc, nike shoes, mcm handbags outlet, guess outlet online, beats by dr dre, roshe, nike air max, oakley sunglasses cheap, ray ban, valentino, michael kors bags, christian louboutin shoes, ugg, nike outlet, cheap oakley sunglasses, north face, air jordans, salvatore ferragamo, air max 2015, rockets jersey, louboutin, omega watches, ray ban sonnenbrillen, woolrich mens jackets, burberry outlet, toms outlet, nike air max 2014, kate spade outlet online, adidas online, uggs, polo ralph lauren outlet online, packers nfl jersey, nike air max 2014, new balance, mcm handbags, coach store online, mcm bags, hollister, prada outlet, coach outlet canada, barbour jackets, ray bans, hermes bags, air max, burberry, versace clothes, p90x, north face, instyler, coach bags, timberland outlet, michael kors, ray ban outlet online, occhiali ray ban, bengals nfl jersey, huarache, asics gel, nike, air jordan retro, lions nfl jersey, cheap jerseys, michael kors, uggs, michael kors handbags, orlando magic jersey, marc jacobs, fendi bags, longchamp outlet, jerseys from china, , broncos nfl jersey, katespade, louboutin uk, burberry handbags, puma online, insanity workout, occhiali oakley, kate spade bags, saints nfl jersey, softball bats, cheap nhl jerseys, azcardinals nfl jersey, jordan jerseys, uggs outlet, uggs on sale, north face jackets, swarovski jewelry, oakley, vans, dolphins nfl jersey, canada gooses outlet, phoenix suns, ray-ban sunglasses, nfl jerseys, adidas outlet, michael kors, nike canada, long champ, patriots nfl jersey, ugg boots, handbags outlet, thomas sabo, soccer shoes, timberland boots, kobe bryant jerseys, baseball bats, ray ban sunglasses outlet, nike, converse, jordans, steelers nfl jersey, pandora charms, oakley sunglasses, replica rolex, nike outlet, ray ban, coach handbags, denver nuggets jersey, ralph lauren outlet online, northface, bcbg max azria, burberry sale, air jordan shoes, chi flat iron, veneta, bucks jersey, burberry, giuseppe zanotti sneakers, nba jerseys, salomon, rolex watches, longchamp, ray ban wayfarer, new balance canada, plein outlet, moncler jackets outlet, free run, michael kors handbags, mbt mens shoes, coach factory online, cowboys nfl jersey, nike free, toms.com, timberland shoes, moncler jackets, ralph lauren outlet online, cheap mlb jerseys, burberry sale, cheap michael kors, dallas mavericks jerseys, ralph lauren polos, swarovski jewelry, ugg boots clearance, cheap oakley sunglasses, toms shoes, cheap jerseys, abercrombie kids, oakley, prada sunglasses, michael kors taschen, oakley sunglasses outlet, tn pas cher, eyeglasses stores, adidas, tory burch outlet, five finger shoes, michael kors, vans shoes, burberry, polo ralph lauren outlet, ralph lauren outlet online, ralph lauren outlet, jordans, burberry handbags, boston celtics, tommy hilfiger, thomas sabo, nike roshe, michael kors handbags, jordan, louboutin outlet, nike air max, abercrombie, nike tracksuits, longchamp handbags, raiders nfl jersey, nike, coach handbags, calvin klein underwear, dwyane wade jersey, ravens nfl jersey, straightener, abercrombie.com, chrome hearts store, juicy couture, michael kors outlet, ralph lauren, cheap barbour jackets, air max 90, toms shoes, nike.com, hilfiger online shop, coach outlet sale, ray ban outlet, marc jacobs, replica rolex, cavaliers jerseys, longchamp outlet, bottega veneta, air force, tommy hilfiger, asics, nba jersey, giants nfl jersey, converse sneakers, nike free run 5.0, michael kors, uggs black friday, longchamp, aktienkurse adidas, oakley sunglasses outlet, abercrombie fitch, cheap ray ban, cartier montres, trail blazers jersey, lunette ray ban, michael kors black friday, chargers nfl jersey, san antonio spurs jersey, cheap nike shoes, indoor soccer shoes, ralph lauren factory store, michael kors, michael kors, ferragamo, lunette oakley, kings jersey, coach outlet online, watches canada, pandora, new balance outlet, jimmy choo shoes, bears nfl jersey, north face backpacks, ralph lauren, coach outlet, mcm bags, fake rolex, new orleans pelicans, hollister co, hilfiger outlet, pacers jersey, converse shoes, handbags outlet, michael kors outlet, cheap nhl jerseys, red bottoms, falcons nfl jersey, ugg boots, wizards jersey, nike roche run, tory burch shoes, hugo boss clothes, true religion, burberry handbags outlet, coach factory outlet, tory burch handbags, roshe run, raptors jersey, north face, nike roshe, ralph lauren, clippers jersey, oakley canada, ralph lauren online shop, cheap jerseys, converse, adidas, the north face outlet, michael kors black friday, hilfiger outlet, longchamp black friday, oakley sunglasses, michael kors purses, beats audio, swarovski canada, juicy couture outlet, uggs, barbour jackets, browns nfl jersey, toms shoes outlet, rams nfl jersey, basketball shoes, oakley vault, armani shoes outlet, coach black friday, new balance, kevin durant jersey, givenchy handbags, pandora, red bottom shoes, celine bags, polo ralph lauren, ugg, burberry handbags outlet, discount shoes, chaussure timberland, swarovski crystal, ralph lauren uk, ugg, timberwolves jersey, bills nfl jersey, uggs outlet, coach store, cheap glasses, nike free run, air max one, tommy hilfiger, bcbg max, atlanta hawks jersey, 49ers nfl jersey, michael kors purses, mizuno running, burberry outlet store, nike outlet store, adidas outlet, longchamp, coach factory outlet online, true religion outlet, texans nfl jersey, pandora uk, air max 90, babyliss pro, pandora jewelry, ugg, omega, horloges, dre beats, cheap clothes, wedding dresses, nike shoes outlet, redskins nfl jersey, rolex replica, pandora schmuck, charlotte hornets jerseys, knockoff handbags, mcm handbags, ralph lauren polo, burberry outlet online, prada shoes, nike air max, oakley vault, seahawks nfl jersey, philadelphia 76ers jerseys, prada handbags, under armour curry, colts nfl jersey, michael kors outlet online, prada, cheap jordans, golden state warriors jerseys, nike air yeezy, oakley sunglasses, tory burch handbags, polo ralph lauren, polo ralph, nike huaraches, air max, nike, air max, coach black friday, lacoste outlet online, dsquared2 jeans, ralph lauren, nike air max, ipad mini cases, swarovski online, reebok, chiefs nfl jersey, tommy hilfiger, nba jersey, north face, ray ban outlet, ralph lauren online, jets nfl jersey, coach purses factory, toms shoes, north face outlet, oakley sunglasses outlet, cheap mlb jerseys, uggs on sale, brooklyn nets jersey, cheap oakley sunglasses, levi's jeans, oakley black friday, hollisterco, nike Air Max Plaza, swarovski, fossil uhren, oakley, jimmy choo outlet, michaelkors.com, coach handbags outlet, michael kors outlet online, burberry sale, chi hair, toms shoes, toms shoes outlet, hermes birkin bag, abercrombie and fitch kids, roshe runs, hollister kids, barbour jackets, canada gooses, jaguars nfl jersey, cheap true religion, nike, jazz jersey, michael kors handbags, ray ban outlet, barbour outlet online, beats by dr dre, michael kors canada, hollister, hollister, ray ban sunglasses outlet, cheap michael kors, panthers nfl jersey, ray ban sunglasses, cheap true religion, ralph lauren black friday, true religion jeans women, giuseppe shoes, vans, louboutin outlet, knicks jersey, buccaneers nfl jersey, kate spade outlet online, ferragamo shoes, hogan outlet, designer handbags, hogan, nike air huarache, michael kors handbags, burberry sale, ugg australia, hermes, true religion jeans men, omega watches, hollister, supra shoes, ed hardy, ray ban black friday, uggs, eagles nfl jersey, the north face
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1918
Populația:
764 locuitori

Iujnoe este un sat şi comună din raionul Cahul. Iujnoe este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 51 km de orașul Cahul și la 224 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 764 de oameni. Satul Iujnoe a fost menționat documentar în anul 1918.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.