06 march 2023, 15:00 Nature and tourism views 51066
06 march 2023, 15:00 Nature and tourism views 51066

Rîurile din nordul Moldovei (Foto)

Rîul Draghişte la ieşire din defileul Trinca, EdineţNordul Moldovei în mare parte este ocupat de Podişul de Nord, al doilea ca înălţime după Podişul Central (Codri). În medie aici înălţimile ating de la 250 pînă la 350 m.

Pentru regiunea de nord sînt carteristice şi specifice asemenea configuraţii geografice precum crestele de toltre, care se întind de la nord-est spre sud-vest pînă la Prut. Acest şir străbate cîteva raioane – Ocniţa Edineţ, Briceni, Rîşcani şi Glodeni. Înălţimea acestor formaţiuni de recif − toltrele ating 100 m. Toltrele şi recifele de corali au rămas aici după ce s-au retras 2 mări străvechi – Marea Tortoniană şi Marea Sarmată. Nicăieri în lume nu există asemenea formaţiuni, care se află în totalitate la suprafaţă, ceea ce oferă aceastei zone un colorit irepetabil şi foarte pitoresc.

Anume în direcţia aceasta curg, practic, toate rîurile şi rîuleţele din regiune, care sînt multe la număr. Acestea sînt – Racovăţ, Draghişte, Ciulug, Lopatna, Vilia, Ciugur, Camenca. Toate aceste rîuri fac parte din bazinul rîului Prut şi se revarsă nemijlocit în el sau ca şi rîul Ciugur, care se varsă în lacul de acumulare Costeşti. Dar dacă vorbim de direcţia predominantă a scurgerii rîurilor, trebuie să spunem ele au forme specifice, chiar ciudate – pe unele porţiuni rîul îţi poate schimba pe parcursul a 1-2 km direcţia în cea opusă, astfel precum se observă cu r. Racovăţ în defileul „La Castel” de lîngă satul Gordineşti.

Însă defileurile create de rîuri în şirurile de toltre prezintă un interes ştiinţific foarte mare, pentru că în aceste defileuri poate fi studiată istoria geologică a acestor locuri, dar şi un imens material pentru arheologi, paleobotanici şi paleozoologi, geologi. Pe pantele acestor defileuri din motive naturale, dar şi antropogene au fost descoperite foarte multe peşteri, inclusiv şi cele străvechi, care se referă la paleolitic. Una dintre aşezările de tipul acesta se află în satul Duruitoarea Veche are mai mult de 500 mii de ani şi este un monument al naturii şi unul ştiinţific luat sub protecţie.

 

Rîurile din nordul Moldovei − album foto

Keywords:

riuri , Moldova , natura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1798
Populația:
285 locuitori

Luminiţa este un sat din cadrul comunei Valea-Trestieni, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Nisporeni și la 78 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 285 de oameni. Satul Luminița a fost menționat în anul 1798 cu denumirea Bîzdîga.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.