06 april 2023, 09:30 Holidays and customs views 55404
Duminică sînt Rusaliile! Ce nu ai voie să faci şi ce păţeşti dacă încalci tradiţia
Photo: libertatea.ro
06 april 2023, 09:30 Holidays and customs views 55404

Duminică sînt Rusaliile! Ce nu ai voie să faci şi ce păţeşti dacă încalci tradiţia

Creştinii ortodocşi prăznuiesc duminică Pogorîrea Duhului Sfînt sau Duminica Mare. Numită şi "cincizecimea" sau Duminica Rusaliilor, această sărbătoare încheie ciclul pascal, la 50 de zile după Înviere. Este o zi bogată în tradiţii ce trebuie respectate cu sfinţenie, ca să nu ne pedepsească Rusaliile!

În cea de-a opta duminică după Paşti, pe cînd Apostolii şi alţi ucenici ai Domnului Iisus Hristos se rugau împreună, a pogorît peste ei Duhul Sfînt, sub forma unor "limbi de foc despicate".

Apostolii au început să vorbească în limbile tuturor neamurilor, iar pelerinii veniţi la Ierusalim au fost uimiţi să îi audă pe aceşti pescari neinstruiţi rostind rugăciuni către Domnul în limbile ţărilor lor de departe. De aceea, Duminica Pogorîrii Duhului Sfînt e considerată ziua de naştere a Bisericii creştine. Azi e bine să mergi la biserică, pentru a participa la slujbele speciale care se ţin şi să te păzeşti de Rusalii.

Ce este bine să faci...

Ca să nu se supere Rusaliile - nişte fiinţe fantastice care, potrivit credinţelor populare precreştine, umblă prin văzduh şi îi pocnesc pe cei ce nu le respectă ziua -, credincioşii duc la biserică ramuri verzi de nuc sau de tei, plante despre care se crede că alungă spiritele rele. Păstrate peste vară, rămurelele apără ogorul şi gospodăria de furtunile şi grindina ce s-ar putea abate asupra lor.

Şi la porţi, şi la intrarea în casă se arborează ramuri verzi de nuc sau de tei, pentru a le păzi de rele.

În unele locuri, femeile stau în răspîntii, cu ştergare şi vase mari cu apă, în care pun frunze de nuc şi spală picioarele trecătorilor.

... şi ce să nu faci

Să nu mergi "la scaldă" în ziua de Rusalii, fiindcă este pericol mare de înec!

Să nu lucrezi, fiindcă atragi asupra ta mînia Rusaliilor.

Să nu te urci în arbori sau în locuri înalte şi nici să călătoreşti departe de casa.

Să nu se certe nimeni, căci e luat de Iele.

Daca in noaptea de Rusalii vei dormi sub cerul liber sau daca te vei duce la fantana, vei cadea sub puterea Ielelor, deci este indicat sa eviti sa faci aceste lucruri.

Source: www.libertatea.ro

Comments

 (3)
  • #3 dana Reply Quote selected
    Ce comun pot avea "crestii ortodocsi" invocati de autorul articolului cu superstitiile pagane? Un diletantism si un prost gust fara limite. Chiar atat de prost stam cu cultura generala si cu religia? Fara amalgame oare nu e posibil?
  • #2 oleg Reply Quote selected
    ну что сказать 21 век космос компьютеры и русалии чтобы поверить в это надо видимо быть христианином или идиотом.
  • #1 Alex Reply Quote selected
    И что имеют языческие Русалии с христианами? Верно Л.Н.Толстой говорил о православной церкви, как о сборище колдунов.
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1775
Populația:
690 locuitori

Grinăuţi-Raia este un sat din cadrul comunei Grinăuţi-Moldova, raionul Ocniţa. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Ocnița și la 230 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 690 de oameni. Satul Grinăuți-Raia a fost atestat documentar în anul 1775.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.