Parcul dendrologic de la Chişinău, Dendrariul
A fost fondat în 1973 pe locul fostei Grădini Botanice a Academiei de Ştiinţe a Moldovei. La început a avut o suprafaţă de 73 de hectare, în prezent a fost extins pînă la 83 de hectare. Este situat în partea de vest a Chişinăului, în valea pîrîiaşului Durleşti, între străzile I. Creangă, V. Lupu, E. Сoca şi A. Şciusev. Stilul arhitectural şi de planificare al Dendrariului – este unul de peisaj cu elemente nesemnificative de peisaj regulat. La Dendrarium sînt prezentate mai mult de o mie de tipuri şi forme de plante lemnoase.
Există sectoare cu elemente ale vegetaţiei forestiere din Moldova. Este bogată colecţia de seminţe de legume, seminţe oleaginoase, rozacee ş.a. Colecţia de conifere numără mai mult de 50 de denumiri din zone floristice diferite ale globului. Dintre speciile lemnoase rare pentru Moldova la Dendrariu cresc: Ginkgo biloba sau arborele pagodelor, metasecvoia, tsuga canadiană, brad Douglas, chiparos de Arizona sau zadă, bradul Fraier, pinul galben, pinul flexibil, chiparos stardust, arborele de lalea, arţarul Mono, arţar trident, dud japonez, etc.
În baza colecţiilor Dendrariului se studiază, se selectează şi se înmulţesc speciile noi, promiţătoare, inclusiv şi tipuri ale plantelor lemnoase pentru spaţiile verzi. Unul din centrele ştiinţifice şi de propagare a cunoştinţelor ştiinţifice în domeniul botanicii, creării spaţiilor verzi şi de protecţie a naturii. Aici au loc seminarii, excursii de teren, se fac consultaţii pentru elevi, pentru specialişti spaţiilor verzi, iubitorilor naturii etc. Dendrariul este un parc cu un anumit regim de frecventare, este un loc de agrement public. Este luate sub protecţia statului ca monument al arhitecturii de configuraţie − peisaj.
Vă prezentăm un mic foto reportaj de la plimbările noastre prin acest parc minunat în una din zilele de primăvară.
Primul lucru, care uimeşte persoana care a intrat aici pentru prima oară – este senzaţia că e nemărginit. Dacă te plimbi de-a lungul gardului parcului în afara acestuia, niciodată nu veţi putea simţi acest lucru. Iar după gard înaintea domniilor voastre se deschide un spaţiu vast, planificat minuţios, astfel încît vă cufundaţi imediat într-o atmosferă de pace şi armonie. Dendrariul este loc, pe care orăşenii îl preferă demult ca un loc de odihnă, plimbări. Aici puteţi întîlni mulţi excursionişti, care vin în grupuri sau individual, elevii şcolilor din apropiere, colegilor şi studenţii Universităţii Pedagogice, cu care se mărgineşte parcul, vin aici să se pregătească de examene, seminarii. Am întîlnit mai multe grupuri de turişti străini, care se plimbau pe aleile parcului, iar acest lucru nu e deloc este surprinzător, căci Parcul dendrologic a fost mult timp şi pe bună dreptate în lista principalelor atracţii ale capitalei noastre.
Aici e întotdeauna linişte, zgomotul urban practic nu se aude pe teritoriul parcului şi începeţi să uitaţi pur şi simplu că vă aflaţi în centrul oraşului. Şi mai surprinzător este faptul că parcul nu arata ca unul artificial şi construit, este foarte organic, iar dacă nu vă place peisajul regulat al părţii sale centrale, atunci puteţi savura plăcerea unui peisaj mai „sălbatic”, priveliştea marginilor parcului, unde se pare nici nu au fost atinse de mîna omului şi totul pare foarte natural şi neexplorat.
Înviorează mult parcul lacul în unul din colţurile sale, şi mai ales pîrîiaşul Durleşti, care trece prin partea de jos a parcului cu cîteva poduri aruncat peste el.
Şi peste tot pot fi văzuţi oameni lucrînd paşnic şi tihnit, ocupaţi de îngrijirea peluzelor, grădinii de flori, straturilor de flori, havuzurilor. Sînt şi ei parte a acestui peisaj, însciindu-se perfect în el şi reamintindu-ne că această frumuseţe a fost creată cu mîinile şi inimile oamenilor. Trebuie să mulţumim tuturor acelora care menţin acest loc magic în perfectă ordine şi ne oferă posibilitatea de a comunica cu natura şi a ne sustrage atenţia de la agitaţia cotidiană chiar din pragul casei noastre.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1436
- Populația:
- 1388 locuitori
Jevreni este un sat şi comună din raionul Criuleni. Jevreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Criuleni și la 57 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1388 de oameni. Satul Jevreni a fost menționat documentar în anul 1436.