Lacul de acumulare de la Costești
Istoria satului Costeşti îşi ia începutul de la sfîrşitul secolului al XVI-lea, cînd pe malul rîului Prut exista o moşie boierească. Boierul se numea Costică (Costel) − de aici şi denumirea locului. La mijlocul secolului al XX-lea satul Costeşti se afla în locul lacului de acumulare Costeşti-Stînca. După construcţia lacului de acumulare şi staţiei electrice, satele Costeşti şi Şarbac au fost inundate, iar satul reconstruit a fost numit Costeşti.
Începînd cu mijlocul anilor 90, ai secolului al XX-lea satul Costeşti a devenit oraş. În subordinea primăriei Costeşti intră satele Proscureni şi Duruitoarea. Populaţia satului Costeşti s-a mărit pînă la 10 000 de locuitori către anul 1979, din contul constructorilor, care au sosit la şantier din întreaga URSS, dar şi din contul locuitorilor satelor din împrejurimi, care lucrau pe şantier. Către anul 2005, populaţia satului Costeşti s-a micşorat considerabil pînă – 2000 de oameni. Plecarea în masă a oamenilor a fost observată la începutul anilor 1990.
Lacul de acumulare de la Costeşti este al doilea ca mărime după cel de la Dubăsari. O parte din el începe de la albia rîului Ciugur, iar după ce se uneşte cu Prutul continuă de-a lungul celui din urmă.
Vom publica aici cu acordul primarului de Costeşti un tablou pictat cu peisajul satului Costeşti pînă la inundaţie şi reconstrucţia picturală a satului Şarbanca, creată din amintirile băştinaşilor satului şi cu acordul proprietarului acesteia. Sînt publicate pentru prima oară.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1595
- Populația:
- 801 locuitori
Ţipleşti este un sat din cadrul comunei Alexăndreni, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Sîngerei și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 801 oameni. Satul Țiplești a fost menționat documentar în anul 1595.