Milescu Nicolae

Milescu Nicolae Spătarul (1636— 1708), cărturar umanist din Moldovei. Bănuit de complot contra domnului Ştefăniţă Lupu (1659—1661), i s-a crestat nasul, pedeapsă răspîndită în epocă, din care cauză ia calea pribegiei. A peregrinat în Germania, Franţa (unde a îndeplinit o misiune diplomatică), Suedia (unde a scris pentru jansenişti un tratat teologic în latină, prima lucrare a unui moldovean tipărită la Paris), cîştigă favorul ţarului rus şi devine conducător al Corpului de traducători de la   Ministerul de Externe al Rusiei. A tălmăcit şi a compilat (lucru nepedepsit în acea epocă!) în limba moldovenească scrieri istorice, religioase, instructive, filologice („Catehismul ortodox al patriarhului Atanasie al Alexandriei”, „Vechiul testament” în 1667 şi o primă „Istorie a Imperiului Otoman”), în latină şi rusă. În 1675-1678 a săvîrşit o călătorie în China, la porunca ţarului Aleksei Mihailovici, fiind prima misiune diplomatică la Beijing. Impresiile şi observaţiile acumulate au constituit subiectul principalelor lui scrieri „Jurnal de călătorie în China” şi „Descrierea Chinei”.

Opere:
„Siberia şi China” − Chișinău, 1956
„Jurnal de călătorie în China” − Chișinău, 2002
„Descrierea Chinei” − Chișinău, 2002

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1578
Populația:
1070 locuitori

Climăuţii de Jos este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Climăuţii de Jos și Cot. Satul Climăuţii de Jos este aşezat la gura rîuşorului Cuşmirca, pe malul drept al Nistrului, la o distanță de 25 km de orașul Șoldănești şi la 133 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1070 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Climăuți datează din anul 1578.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.