Prune uscate umplute cu nuci şi garnisite cu frişcă
Ingrediente:
• 2pahare de prune uscate,
• 1 1/3pahar de apă,
• 3 linguri de zahăr,
• 1pahar de nuci,
• 2-3 linguri de vin de desert sau 1lingură de cognac,
• 1 pahar de frişcă cu grăsimea 33% sau de smîntînă de casă,
• 0,5 pahar de zahăr tos sau zahăr (pentru frişcă).
Mod de preparare:
Spălaţi prunele uscate, opăriţi-le. Dacă prunele sînt prea uscate, lăsaţi-le în apă rece timp de 2 ore, apoi aduceţi-le la fierbere. Răciţi-le, scoateţi-le sîmburii şi umpleţi-le cu nuci prăjite. Puneţi-le într-un vas emailat. Fierbeţi un sirop din zahăr şi apă, turnaţi peste prunele uscate şi fierbeţi-le înăbuşit cu capac pînă se înmoaie. La sfîrşit se adaugă vinul sau coniacul. Se răceşte siropul împreună cu prunele. Se pun în vase de desert, se adaugă 1-2 linguri de sirop, se ornează cu frişcă bătută cu ajutorul sacului cofetarului cu forme zimţate.
Frişca răcită sau smîntîna se bat într-un vas curat cu ajutorul mixerului. Cînd frişca devine densă, cu un jet subţire se adaugă zahărul tos sau zahărul. Nu e bine să puneţi tot zahărul odată, ca să nu se lase frişca bătută. Urmăriţi în timp ce bateţi frişca dacă e gata, ca să nu o faceţi unt.
Preparat culinar pregatit la restaurantul „Basarabia”
bucatar-sef Lupu Veronica
or. Chisinau, str. Kiev, 16/1
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1900
- Populația:
- 157 locuitori
Feteasca este un sat din cadrul comunei Leuşeni, raionul Hînceşti. Localitatea Feteasca se află la distanța de 51 km de orașul Hîncești și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 157 de oameni. Satul Feteasca a fost înființat în anul 1900.