21 ianuarie 2011, 16:38 views 81683

„Mandja” (mîncare găguzească)

Ingrediente:

•    1 găină (1,3-1,5 kg),
•    5-6 cepe,
•    2 morcov,
•    1 ardei dulce,
•    2 linguri de făină de grîu,
•    3-4 linguri de ulei vegetal,
•    piper roşu măcinat măşcat (paprica),
•    sare.

Mod de preparare:

Găina prelucrată o tăiem în bucăţi o prăjim pînă se formează o coajă aurie într-un ceaun în ulei vegetal, adăugăm apă fierbîndă, astfel ca carnea să fie acoperită. Adăugăm sare şi lăsăm să fiarbă înăbuşit pînă este gata. Curăţăm morcovul şi ceapa, tăiem legumele cubuleţe, le punem în ulei încins adăugînd paprica. Prăjim făina pe tigaia încinsă fără grăsimi pînă apare un miros de nuci.

În procesul fierberii scoatem spuma şi grăsimea în plus. Grăsimea din bulion o adăugăm în legume şi le lăsăm pe foc pînă se înmoaie legumele, introducem făina, amestecăm adăugăm cîteva linguri de bulion, amestecăm astfel ca să nu fie cocoloaşe şi adăugăm bulionul. Punem carnea şi ardeiul iute tăiat mărunt. Lăsăm să fiarbă 1-2 minute. Înainte de a se servi se presară cu mărarul tocat mărunt.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Vodolei”
bucatar-sef Petrova Mura
or. Comrat, str. Lenin, 205

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
2089 locuitori

Oniţcani este un sat şi comună din raionul Criuleni. Oniţcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Criuleni și la 12 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2089 de oameni. Satul Oniţcani a fost menționat documentar în anul 1604.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.