23 ianuarie 2012, 12:27 views 3661

„Moldovenii din stînga Nistrului vor unirea cu Republică Moldovenească!”

La 17-18 decembrie 1917 are loc la Tiraspol Adunarea (Congresul) moldovenilor din stînga Nistrului, convocată cu scopul „ca împreună cu toţii să ne arătăm ca să ştie toate naţiunile că şi noi sîntem un neam bogat, delicat şi foarte cult...”. Este vorba de moldovenii care „au trăit totdeauna ca neam deosebit, care niciodată n-au fost sub stăpînirea politică românească şi n-au fost înrîuriţi de politica naţionalistă... Ei nu s-au pierdut. Revoluţia rusă (din 1917) a venit să desăvîrşească marea lucrare a redeşteptării lor naţionale, dîndu-le putinţă să-şi aşeze viaţa pe temelii naţionale, după plac, neîmpiedicaţi de nimeni... De acum înainte nu mai este putere pe lume care să-i ţină în întuneric şi robie. Basarabia astăzi nu mai este o gubernie rusească, ci o Republică Moldovenească”.

La întîiul congres moldovenesc, unde trebuiau „să se dezlege toate dreptăţile cinstitului Neam moldovenesc”, a fost adoptat programul Ce ne trebuie nouă:

  • Ne trebuie nouă ca şcoala să fie în LIMBA MOLDOVENEASCĂ. Ca fiecare moldovan să ştie ce-l învaţă pe dînsul.
  • Învăţătura afară de şcoală, (adică) biblioteca să fie pe LIMBA MOLDOVENEASCĂ ca să putem noi, moldovenii, a ne lumina mai bine în lume.
  • Rugăciunea în sfînta biserică să fie în limba NORODULUI MOLDOVENESC.
  • Trebuie să fie judecători curat moldoveni, ca judecata să fie înţeleasă pentru moldovanu nostru şi ca să poată fiecare cu gura lui să spună toată durerea sa la judecată.
  • Doctorii trebuie să fie cu ştirea LIMBII MOLDOVENEŞTI, ca să poată el înţelege ceea ce i-a spune bolnavul moldovan.
  • Deci noi, moldovenii, n-am fost învăţaţi pînă acum, pentru că ne-a fost oprită deşteptarea şi luminarea Neamului nostru în LIMBA NOASTRĂ MOLDOVENEASCĂ”.

La adunarea moldovenilor din stînga Nistrului s-a discutat şi „Voprosul despre şcoli”. În „Rezoluţiile care s-au votat în treaba şcoalei” erau formulate cerinţele:

„1. Învăţămîntul va fi îndatoritor pentru toţi copii de 6 ani în sus. El va fi fără plată.

  • În toate şcolile se va întrebuinţa de acum încolo alfabetul latinesc.
  • Limba de predare în toate şcolile începătoare din satele moldoveneşti va fi LIMBA MOLDOVENEASCĂ.
  • Din clasa a III-a în sus se va preda şi limba rusească.
  • Pentru introducerea învăţătorilor moldoveni în cunoaşterea mai de aproape a limbii, literaturii şi ISTORIEI NEAMULUI, Zemstva ţinutală să organizeze la un timp anumit cursuri anumite.
  • În şcolile de mijloc (medii) pentru elevii moldoveni să se înfiinţeze CATEDRE DE LIMBĂ, LITERATURĂ şi ISTORIE MOLDOVENEASCĂ”.

... 11. Să fie rugat Sfatul Ţării Basarabiei ca să grăbească cu deschiderea unei UNIVERSITĂŢI MOLDOVENEŞTI, pentru ca tinerii moldoveni de pe malul stîng al Nistrului să aibă unde să se înzestreze cu cultura naţională”...

... „N-au fost uitate la congres nici chestiunile politice... S-a pus şi chestiunea unirii cu Basarabia, care pînă astăzi şi-a păstrat la moldoveni vechiul şi adevăratul nume MOLDOVA”, - scrie V. Harea.

Răspunsul a fost: „Vrem să ne soiudinim (să ne unim) cu fraţii din Moldova”. Acei care „rostesc DULCELE GRAI MOLDOVENESC şi la care nu S-A STINS CONŞTIINŢA CĂ SÎNT MOLDOVENI” au hotărît unanim: „Vrem să ne unim cu fraţii noştri din Moldova! Vrem să ne soiudinim cu Basarabia!”.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
2226 locuitori

Baurci-Moldoveni este un sat şi comună din raionul Cahul. Baurci-Moldoveni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Cahul și la 159 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2226 de oameni. Satul Baurci-Moldoveni a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.