Borodin Piotr

Borodin Piotr – activist de partid din RSSM. S-a născut la 6 iunie 1905. În anul 1926, a devenit membru al Partidului Comunist (bolșevic) din Rusia. A absolvit Institutul de Construcții din Dnepropetrovsk, Ucraina (1930), obținînd diploma de inginer constructor. După terminarea aspiranturii, în 1936, a activat pe tărîm pedagogic. Din 1938 și-a început activitatea în organele de partid.

În perioada februarie - iunie 1939 a fost al doilea secretar al Comitetului Regional Moldova al Partidului Comunist din Ucraina, devenind apoi prim-secretar (iunie 1939 - 14 august 1940). După fornarea RSSM la 2 august 1940 Piotr Borodin este numit prim-secretar al Comitetului Regional Moldova al Partidului Comunist din RSS Ucraineană (14 august 1940 - 11 februarie 1942). De asemenea, în intervalul 17 mai 1940 - 25 ianuarie 1949 a fost membru al Comitetului Central al Partidului Comunist din Ucraina.

În august 1940, după formarea RSS Moldovenești conducerea noii republici în persoana secretarului Comitetului regional al PC, Piotr Borodin, președintelui Sovietului Comisarilor Poporului Tihon Konstantinov și Președintelui Prezidiului Sovietului Suprem, Fiodor Brovko a propus ca frontiera de sud a RSS Moldovenești să fie demarcată cu includerea în componența Moldovei a plaselor Reni, Bolgrad, Ismail, a județului Akerman, toate cu o populație majoritară moldovenească. Însă această propunere nu a fost auzită de Moscova, care a dat curs solicitărilor Ucrainei de a incorpora teritoriile respective.

În iulie 1941 devine membru în Consiliul Militar al Frontului de Sud. Piotr Borodin încerca să-şi menţină autoritatea în rîndul conducerii RSSM, apelînd direct la Moscova cînd era vorba de interesele aparatului de partid şi de stat al RSSM. Aceste şi alte demersuri însă au suferit eşec. Nici activitatea sa din conducerea Frontului de Sud nu era foarte reuşită, fapt pentru care va fi demis din componenţa Consiliului Militar al Frontului. Decizia se pare că îl va afecta într-atât încît va deveni violent cu colegii săi de partid din conducerea RSSM şi nu numai.

Pe unii i-a ameninţat cu excluderea din CC şi trimiterea pe front, în relația cu alții a aplicat forța fizică (l-a bătut pe un reprezentant al NKVD, apoi pe un şofer, membru al comsomolului, şi l-a pălmuit pe un alt secretar al CC al PC (b), S.S. Zelenciuk). Piotr Borodin şi-a pierdut autoritatea complet şi pe 7 septembrie 1942 este demis din funcţia de prim-secretar prin decizia Biroului Politic al CC al PC(b) din Moldova, după un raport prezentat de Nichita Salogor, care i-a luat locul.

În perioada postbelică a lucrat în mai multe organizații regionale de partid din Ucraina. A fost deputat al Sovietelor Supreme ale URSS și RSSM, membru al Comitetului Central al PC din Ucraina și PCM. , membru al Comisiei Centrale de Revizie a PCUS.

A fost decorat cu ordinele Marele Război pentru Apărarea Patriei clasa II și Insigna de Onoare. În 1962 s-a pensionat.

Piotr Borodin a decedat în anul 1986.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1843
Populația:
3354 locuitori

Baraboi este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Baraboi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Baraboi este situat la o distanță de 23 km de orașul Dondușeni şi la 210 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3354 de oameni. Satul Baraboi pentru prima data este atestat documentar la 3 ianuarie 1843.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.