Zavtoni Paulina

Zavtoni Paulina – actriţă de teatru şi film, conferenţiar universitar, pedagog.

Născută la 26 octombrie 1941 în oraşul Chișinău, Republica Moldova. Dragostea pentru teatru vine din copilărie, fiind elevă la şcoala nr. 1 din Chișinău, montează împreună cu studenţii-stagiari Victor Teleucă şi Vasile Badiu, spectacolul „Lanţul slăbiciunilor” de I. L. Caragiale, iar pentru că spectacolul a avut succes Paulina a hotărît să înveţe mai multe, înscriindu-se la cercul dramatic de la Casa de Creaţie a Copiilor, condus de regizoarea Nadejda Aroneţcaia, care avea s-o invite pe cînd era studentă în anul întîi la Conservatorul „G. Muzicescu”, să facă parte din trupă Şcolii Teatrale „Şciukin”, care, întorcîndu-se de la Moscova după studii aveau să pună bazele Teatrului pentru tineret „Luceafărul”.

Absolveşte Facultatea de Actorie a Institutului de arte „G. Muzicescu” de la Chișinău în anul 1963 şi este invitată la teatrul „Luceafărul” unde joacă mai multe roluri centrale din repertoriul acestui teatru, printre care Luluţa în piesa lui V. Alecsandri „Chiriţa în provincie”, Fiocla Ivanovna în „Căsătoria” de N. Gogol, Natalia Ivanovna în „Trei surori” de A. P. Cehov, Paulina în „Păsărele tinereţii noastre”de Ion Drută, Vera în „Vînătoarea de raţe” de A. Vampilov, Lisette în „Jocul dragostei” de P. Marivaux, Eugenia în „Tangoul” de M. Mrosek, Lena din „Gaiţele” de A. Kiriţescu, Zoe din „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale ş. a.

În afară de rolurile jucate pe scena teatrului actriţa a conlucrat mereu activ cu redacţiile Radioului şi Televiziunii Naţionale, se filmează în peliculele studioului „Moldova-film” şi participă la dublarea filmelor.

În prezent pe lîngă multiplele sale activităţi de: mamă, bunică, conferenţiar universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, şef de Cenaclu la Biblioteca de Arte „Tudor Arghezi”, Paulina Zavtoni nu uită de teatru. Teatrul „rămîne refugiul ei din totdeauna, salvînd-o de „proza vieţii”, iar cei 48 ani la Teatrul „Luceafarul” demonstrează o dată în plus, care a fost şi va rămîne pasiunea vieţii Paulinei Zavtoni.

Titluri şi premii:

  • Artistă Emerită a Republicii Moldova ‒ 1982;
  • Artistă a Poporului din Republica Moldova ‒ 2008;
  • Medalia „Meritul Civic” ‒ 2010.

Filmografia:
Omul merge după soare”, 1961‒ rol episodic,
„Iată satul meu”,1972 (episodul 2), ‒ mama Liubei,
„Misterul armei de vînătoare”, 1972 (episodul 2) 1977 ‒ rol episodic,
Bărbatul de lîngă tine”, 1977 ‒ rol episodic,
Aveţi o telegramă”, 1983 ‒ Claudia,
„Hotarul din iunie”, 1982 ‒ rol episodic,
Nesfîrşită lună a căuşului”, 1984 ‒ rol episodic,
„Bucurii pămînteşti”,1988 ‒ călugăriţa de la piaţă,
„Ricoşet”, 1997 ‒ colaboratoare a firmei.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
905 locuitori

Brăila este un sat din cadrul comunei Băcioi, municipiul Chișinău. Satul are o suprafaţă de circa 0.23 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 1.97 km. Localitatea se află la distanța de 15 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 905 oameni. Satul Brăila a fost menționat documentar în anul 1443.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.