Himcenco Gheorghii

Gheorghii Himcenco - operator. Participant la războiul civil din Russia.

S-a născut la 7 aprilie 1998 în or. Ismail. A absolvit cursurile maşiniştilor pe vapor. A făcut armata în flota militară al Armatei Roşie. După războiul civil a slujit şi-n flota comercială. Cu foaia de la sindicate a venit la tehnicumul cinematografic din Odesa — facultatea de operatori ce era condusă de VUFCU (organizaţia de stat cinematografică din Ucraina). A absolvit tehnicumul în 1927 susţinând teza de diplomă "Lucrul operatorului cu scenariul literar".

În cursul studierii de bază sa filmat în cîteva episoade din filmele studioului din Odesa. A fost operator stajier la renumitul film studioului din Odesa "Benia Krik". După absolvirea tehnicumului a activat în calitate de asistent al operatotului şi operator la diferite filme studiourilor din Odesa şi Kiev. Foarte bine cunoştea limba moldovenească şi conversa în perioada de studii cu colegii săi moldoveni din Basarabia şi raioanele de pe malul stîng al Nistrului.

Filimografia:

"Nu sunt prepoane" (1929) scurtmetraj, comedie
"Viaţa e în mîinele talei" film de propagandă (1930), studioul din Kiev
"Taina rapidului" (1931) artistic, studioul din Kiev
"Omul fară cutie" (1931) artistic, studioul din Kiev
"Startul hotarîtor" (1932) artistic, studioul din Kiev
"Intriganul" (1935) comedie, "Ucrainfilm"
"Natalca-poltavca" ecranizarea, studioul din Kiev, regia I. Cavaleridze
"Bucură-te, orăşelule" (1939) comedie, studioul din Kiev.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1768
Populația:
4941 locuitori

Tîrnauca este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Slobozia și la 69 km de Chișinău. Populaţia satului Tîrnauca alcătuia 4941 de oameni în anul 2004. Satul Tîrnauca a fost menționat documentar în anul 1768.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.