Lebedev Nicolai

Nicolai Lebedev - regizor, scenarist, filmolog, laureat al Premiului de Stat din Federaţia Rusă, membru al Uniunii Cineaştilor din Rusia, academician al Academiei "Nica" din Rusia.

S-a născut la 16 noiembrie 1966 în or. Chişinău, Republica Moldova, în familia unui militar. Arta cinematografică l-a fascinat din copilărie. Cînd a împlinit vîrsta de 11 ani taică-său i-a făcut cadou o cameră de filmat pentru amatori, cu peliculă de 16 mm, reversibilă, cu care Nicolai a început să filmeze nu numai natura, oraşul natal, dar şi diferite scenete, inventate de el însuşi. Îndată după absolvirea şcolii medii a hotărît să dea admiterea la VGHIK, dar nu a reușit din prima încercare, n-a trecut concursul. Atunci a hotărît să studieze la Facultatea de Jurnalistică la Universitatea de Stat din Chişinău. După doi ani de studii în oraşul natal s-a transferat la aceeaşi Facultate la Universitatea de Stat "M. Lomonosov" de la Moscova, pe care a absolvit-o cu succes. Şi totuşi a cucerit şi VGHIK-ul, studiid prin corespondenţă la Facultatea de Filmologie şi Scenaristică (1993, atelierul profesorului V. Utilov).

Activitatea profesională în domeniul regiei și-a început-o tot atunci, fiind încă student la VGHIK, filmînd după scenariul Nataliei Ceapic scurtmetrajul "Noaptea. Vineri" (1991).

După absolvirea VGHIK-ului s-a întors la Chişinău şi a activat, preponderent, în domeniul jurnalisticii. A fost angajat corespondent la Televiziunea Naţională, apoi a fost moderator al unor emisiuni. Și-a încercat puterile şi în domeniul cercetărilor ştiinţifice: în teatrologie şi cinematografie la Academia de Știinţe a Moldovei. Tot în acest timp el a luat parte la crearea unei serii de programe didactice pentru copii "Strada Sesame", realizînd în calitate de regizor un scurtmetraj documentar despre viaţa nocturnă a Chişinăului.

Nu s-a dat bătut nici în cei mai anevoioși ani, ultimul deceniu al anilor 90 ai secolului al XX-a. Pleacă din nou la Moscova, fiind dornic să cucerească Olimpul cinematografic. Găsind susținerea în persoana tînărului regizor Valeri Todorovski, Nicolai Lebedev realizează primul său film artistic de lung metraj "Izvorul şerpilor", genul filmului - detectiv. Peste doi ani mai filmează încă un thriller cu subiect dramatic "Admiratorul" (1999). Acest film a fost prezentat la Festivalul Cinematografic "Kinoşok", la care a primit mai multe menţiuni. Începutul secolului XXI i-a adus tînărului regizor un succes și mai mare. El ecranizează povestirea lui Em. Cazachevici "Steaua" - o pagină din istoria celui de-Al II-lea Război Mondial. Lansarea în premieră a acestui film regizorul a organizat-o în oraşul natal - Chişinău. Pe parcursul a 10 ani regizorul mai filmează cîteva pelicule importante, printre care peliculele: "Cîinele-lup din seminția cîinilor suri" (2006), "Fonograma Pasiunii" (2009) în colaborare cu L. Porohnea, "Apostol" (2007) în colaborare cu G. Sidorov și Iu. Moroz.

Dar cel mai de succes film al său a fost "Legenda nr. 17" (2013), pelicula fiind distinsă cu şapte premii: "Vulturul de aur" ("Oscarul Rusiei"), inclusiv la nominalizarea "Cel mai bun film rus al anului 2013", dar și Premiile Mari pentru "Cel mai bun scenariu", "Cea mai bună muzică pentru film" etc.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
4165 locuitori

Vălcineţ este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Vălcineţ este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Călărași și la 66 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4165 de oameni. Satul Vălcineț a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.