Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria video |

Scutelnic Lilian şi Ruslan

Pentru ceramistul Lilian Scutelnic, căsuţele din lut sînt asemenea unor talismane şi le modelează din copilărie. Mai întîi şi-a construit zeci şi sute de căsuţe din lut, apoi şi-a edificat-o şi pe cea din vis - micuţă, comodă şi caldă. Satisfacţia sau poate norocul lui Lilian e că a reuşit să-l atragă în atelierul său şi pe fratele mai mare Ruslan, chimist de profesie, cu studii de doctorat la Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM).

Frații Scutelnic provin dintr-o familie de gospodari din părțile Floreștiului. Străbuneii lor au stat la baza fondării satului Mărășești, raionul Florești. Pictura, tapiseria și prelucrarea artistică a metalului sunt disciplinele pe care le-a învățat Lilian și acum îi completează abilitățile în arta ceramicii artistice.

„Dragostea față de căsuțe a apărut cînd am fost prima dată la un târg în România, la Muzeul Satului din Sibiu, și acolo am văzut niște căsuțe extraordinar de frumoase. Nu aveam răbdare mai repede să ajung acasă, să iau o bucată de lut și să încep să le fac pe toate, fiecare element să-l introduc în felul meu. Tare mulți pe noi ne întreabă în cine v-ați dat așa talentați?. Găsesc numai un răspuns, că mama noastră avea deprinderi de a crea ceva. A fost croitoreasă și ne cosea haine și tot timpul făcea ceva nou", spune el.

Brandul fraților Scutelnic poate fi considerată căsuța, așa cum n-o face nimeni. Dar, printre multiplele suvenire se conturează clar tematica vinului, or figurinele vesele mereu au un butoi alături, un teasc, un ulcior sau măcar o cană cu vin.

Cei doi frați fac lucrări în serie, dar și lucrări unice. Au început lucrul cu vreo nouă ani în urmă afirmă Lilian, cu un clopoțel, care este cel mai mult solicitat până în ziua de astăzi.

Copiii celor doi frați meșteri populari modelează, dar mai aproape de lumina lutului este Nicușor Scutelnic, fiul lui Lilian.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1654
Populația:
1021 locuitori

Năpădeni este un sat şi comună din raionul Ungheni. Năpădeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 51 km de orașul Ungheni şi la 87 km de Chişinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1021 de oameni. Satul Năpădeni a fost menționat documentar în anul 1654.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.