Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
15 decembrie 2020, 16:00 Artele plastice din perioada contemporană views 5452
Cimitirul „eroilor români” de la Fălești. Detalii noi (Video)
15 decembrie 2020, 16:00 Artele plastice din perioada contemporană views 5452

Cimitirul „eroilor români” de la Fălești. Detalii noi (Video)

Au devenit cunoscute detalii noi privind construcția cimitirului așa-numiților „eroi români”, care începuse mai devreme la Fălești și ulterior a fost sistată.

Informații și fapte noi, înregistrări video, documente, fotografii ce vizează construcția acestui monument memorial scandalos pe teritoriul liceului rus „A.S. Pușkin” de la Fălești, au fost prezentate de Elena Levițkaia-Pahomova în cadrul următoarei ediții a programului său de autor „Mehanizm deistvia” de pe postul NTV-Moldova, precum și pe canalul ei YouTube, relatează Noi.md.

În special, în cadrul unei investigații jurnalistice și în timpul conversațiilor cu cercetători ea a aflat cum trebuia să acționeze, conform legislației, fără a o ocoli, inițiatorii construcției monumentului „eroilor români” de pe teritoriul liceului rus „AS. Pușkin” de la Fălești. De asemenea, a devenit cunoscut faptul ce au găsit cercetătorii germani în locul înmormîntării de pe teritoriul acestei școli în 2015.

În plus, jurnalista a prezentat un videoclip cu discuția și votul din august 2020 pentru proiectul de construire a cimitirului „eroii români” în cadrul Consiliului raional Fălești. Din videoclip rezultă că o singură persoană în timpul acelei întîlniri s-a pronunțat în mod deschis împotriva glorificării armatei române din 1941. Discuțiile s-au axat, în special, pe bugetul proiectului și sursele de finanțare a acestuia.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

cimitir , Făleşti

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1754
Populația:
2936 locuitori

Molovata este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Molovata este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Dubăsari și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2936 de oameni. Satul Molovata a fost menționat documentar în anul 1754.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.