Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
25 iunie 2015, 16:40 Artele plastice din epoca modernă views 11240
Rîul Durleşti reprezintă o amenințare pentru Capitala
25 iunie 2015, 16:40 Artele plastice din epoca modernă views 11240

Rîul Durleşti reprezintă o amenințare pentru Capitala

Rîul Durleşti reprezintă o amenințare pentru locuitorii orașului cu acelaşi nume, dar și pentru cei din sectorul Buiucani al Capitalei, care riscă să fie loviți de inundații.

Meteorologii trag un semnal de alarmă și spun că unii oameni îşi construiesc abuziv locuințe în apropierea nemijlocită a râului și blochează cursul acestuia. Apele sunt și extrem de poluate din cauză că locuitorii aruncă deşeuri.

De-a lungul timpului, în zona de protecție a râului Durlești, la o distanță de mai puțin de 20 de metri, au fost construite zeci de locuințe. Apele pluviale se scurg în râu, al cărui curs a fost blocat de localnici.

Reprezentanții Serviciului Hidrometeorologic de Stat avertizează că dacă nu se vor lua măsuri, consecințele ar putea fi grave.

"O apă mare, o ploaie torențială poate provoca o inundație locală. Aici este șoseaua Poltava și în partea dreaptă a mea este podul construit pentru evacuarea apelor. Acum vom merge în partea cealaltă și veți vedea că podul este închis total", a declarat șeful Direcției Hidrologie a Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Valeriu Cazac.

"Albia râului este toată sub pavaj, el a fost captat în niște țevi pentru că râul apare la suprafață peste un kilometru de aici", a mai spus Valeriu Cazac.

Întrebat de reprezentantul Serviciului Hidrometeorologic dacă știe că și-a construit casa în imediata apropiere a râului, unul dintre locatari a rămas surprins.

În altă parte, câţiva muncitori construiau un pod pe același râu și pompau apă.

Râul Durlești prezintă și un pericol ecologic.

Pe tot cursul râului Durlești sunt depozitate tone de gunoi care știrbesc din frumusețea peisajului. De asemenea, se scurg tot felul de ape reziduale. Și mai grav este că râul Durlești se scurge în râul Bâc și este poluată întreaga zonă.

Specialiştii spun că, în Moldova, cele mai poluate sunt râurile mici.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , riuri , Moldova , poluare , inundatie , pericol

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
1832 locuitori

Bălceana este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Hîncești și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1832 de oameni. Satul Bălceana a fost menționat documentar în anul 1443.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.