Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
06 iulie 2016, 09:53 Instituţii de artă views 9033
La Cupcini va fi deschis un Centru apicol
06 iulie 2016, 09:53 Instituţii de artă views 9033

La Cupcini va fi deschis un Centru apicol

Un grup de apicultori din nordul R. Moldova s-a deplasat recent în România pentru a studia experienţa colegilor din diferite zone de peste Prut. Cunoştinţele vor folosi pentru o mai bună activitate a centrului apicol ce urmează să fie deschis în oraşul Cupcini, raionul Edineţ, cu susţinerea Guvernului României.

Apicultorii din Regiunea de Nord au vizitat mai multe întreprinderi de profil din Iaşi, Vaslui, Focşani şi Râmnicu Sărat. Specialiştii din ţara noastră s-au interesat în mod special de aspecte ce ţin de reproducerea albinelor, comercializarea mierii, utilajul apicol, medicamente şi hrana pentru albine.

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, Vasile Puf, le-a spus colegilor moldoveni că secretul succesului constă în meseria corect practicată, indiferent de condiţiile meteo. "Poate să curgă nectarul din flori, însă nu are nici un sens dacă nu are cine să-l culeagă. Nu putem face ceva durabil fără să muncim, să punem suflet. 99% din mortalitatea albinelor are drept cauză incompetenţa apicultorului, or, toată tehnologia trebuie făcută la timpul optim. Dacă beneficiaţi de acest program, să-l duceţi pînă la capăt, pentru că este o experienţă pozitivă pentru dumneavoastră", a menţionat Vasile Puf.

Proiectul "Creşterea sistemului integrat de dezvoltare durabilă a sectorului apicol în Regiunea de Dezvoltare Nord a R. Moldova" a fost iniţiat un an în urmă şi are un buget de circa 160 mii de euro, finanţat de Guvernul de la Bucureşti prin Asistenţa oficială pentru dezvoltare a României. Centrul de la Cupcini, care urmează să fie finalizat cel tîrziu la începutul anului 2017, va fi constituit din două departamente: unul pentru probleme informaţionale şi de marketing al produselor apicole şi altul pentru achiziţia, procesarea şi ambalarea produselor apicole.

Pentru a face acest centru competitiv şi rentabil, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord a organizat pentru apicultorii din zonă seminare, vizite de studiu, ateliere de lucru, pînă în prezent fiind instruiţi peste o sută de specialişti.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

centru , Apicultori , Edineţ

Comentarii

 (1)
  • #1 tamara Răspunde Citează selecţia
    интересно, где и когда были организованы курсы и семинары по пчеловодству( или опять-только на бумаге)  и где можно увидеть план работы этой ассоциации их адрес и телефон ? что-то в Сороках об этом не слышно
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1611
Populația:
382 locuitori

Ciulucani este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţa de 5 km de oraşul Teleneşti şi la 96 km de Chișinău. Conform datelor recensămîtului din anul 2004, populaţia satului constituia 382 de oameni. Satul Ciulucani a fost menționat documentar în anul 1611.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.