Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
23 iulie 2017, 09:45 views 6248
Găgăuzia – administraţie de nivel special
23 iulie 2017, 09:45 views 6248

Găgăuzia – administraţie de nivel special

Parlamentul a promovat modificări în legislaţie potrivit cărora satele, comunele, oraşele şi municipiile din Republica Moldova sunt autorităţi de nivelul întâi, raioanele şi municipiile Chişinău şi Bălţi – de nivelul doi, iar UTA Găgăuzia – administraţie de nivel special, transmite IPN.

Astfel, prin modificări la Legea privind administrația publică locală se precizează că Adunarea Populară, Guvernatorul și Comitetul Executiv sunt „autorități ale administrației publice locale de nivel special". Acestea se constituite și activează pe teritoriul unității teritorial autonome Găgăuzia, care are un nivel special de administrare pentru soluționarea problemelor cu caracter politic, economic și cultural în interesul întregii populații.

În nota informativă a proiectului de lege se menționează că termenul „autorități ale administrației publice locale de nivel special" reglementează nivelul special de administrare a unității teritoriale autonome Găgăuzia, care deține atribuții a domeniilor rezervate pentru autoritățile de nivelul doi, precum și atribuțiile conferite prin Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei. Prin norma propusă urmează să fie înlăturate întrebările privind competențele ce revin Adunării Populare din Găgăuzia.

Un alt proiect de lege votat de Parlament în lectură finală prevede că proiectele de legi pentru modificarea și/sau completarea Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei pot fi adoptate de Parlament numai după avizarea lor pozitivă de către Adunare Populară a UTA Găgăuzia.

Avizul se va adopta prin hotărârea Adunării Populare cu votul majorității deputaților aleși.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

Găgăuzia , lege

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
1362 locuitori

Mihălăşeni este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte localităţile Grinăuți și Mihălășeni. Satul Mihălășeni este situat la o distanță de 16 km de orașul Ocnița și la 236 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1362 de oameni. Satul este menționat documentar la 15 iunie 1431.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.