Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
25 aprilie 2017, 11:45 views 5476
Mai multe locuințe din Comrat se află în mare pericol
25 aprilie 2017, 11:45 views 5476

Mai multe locuințe din Comrat se află în mare pericol

Mai multe gospodării din oraşul Comrat au fost inundate.

Nivelul apei în subsolurile caselor a ajuns și pînă la un metru.

Oamenii sînt disperați și se tem că locuințele lor se vor prăbuși. Autorităţile caută bani pentru a soluționa problema, iar un efectiv de salvatori s-a dus la Comrat pentru a salva casele oamenilor.

Subsolul casei în care locuieşte Parascovia Nedealcova este plin cu apă. Femeia spune că acest lucru se întîmplă de ani buni, după ce se topeşte zăpada sau în urma ploilor abundente. Apa vine din rîul Ialpug, care este înnămolit.

„Am sădit usturoi, ceapă, cîteva rânduri de cartofi și cîteva sfecle. Totul a ieșit, era totul frumos, doar că acum stă în apă", a spus femeia.

În aceeaşi situaţie se află şi alţi gospodari. Pentru a-şi salva casele, oamenii pompează apa de dimineaţă.

Localnicii sînt îngrijorați şi de sănătatea lor, deoarece umezeala şi mucegaiul i-ar putea îmbolnăvi.

Primarul localității spune că soluţia pentru evitarea altor stricăciuni ar fi drenajul solului în preajma rîului Ialpug. Pentru aceste lucrări este nevoie de zece milioane de lei. Autorităţile nu au aceşti bani.

„În primul rînd, avem pînă la 1000 de case inundate parțial, iar case inundate total, cu subsolul plin cu apă, sînt cel puțin 500. După această catastrofă, nivelul apei s-a ridicat cu cel puțin um metru în toate locuinţele", a menționat primarul localității, Serghei Anastasov.

Pe de altă parte, reprezentanţii Serviciului Situaţiilor Excepţionale declară că au avut solicitări de a pompa apa în doar 16 gospodării.

„Este prematur să vorbim despre riscul de prăbușire a caselor sau riscul demolării acestora. În urma oricărui tip de situație excepțională se convoacă acest gen de comisie, care evaluează riscurile și pagubele", a spus locotenentul Serviciului Salvare, Gheorghe Hanganu.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

Gradina Botanica , natura , parc , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1864
Populația:
1035 locuitori

Brezoaia este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Brezoaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Ștefan Vodă și la 97 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1035 de oameni. Satul Brezoaia a fost menționat documentar în anul 1864.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.