Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
28 mai 2013, 09:41 Cetatea Roman views 11544
28 mai 2013, 09:41 Cetatea Roman views 11544

Protest în satul Sociteni: Localnicii sînt nemulţumiţi că li se taie pădurea

Locuitorii satului Sociteni, Ialoveni se tem că vor rămîne fără pădurea din localitate. Şi asta din cauză că mai mulţi agenţi economici intenţionează să defrişeze copacii şi să construiască imobile. Indignaţi, oamenii au blocat drumul de acces către sat, doar ca lucrările de construcţii să fie stopate. Cel mai curios este faptul că proprietarii firmelor au început lucrările fara documentele necesare.

În această dimineață peste 200 de oameni au blocat astăzi traseul Chişinău-Hînceşti pentru aşi apăra pădurea din localitate. Apoi sătenii s-au îndreptat spre şantier.

În pădure muncitorii companiilor de construcţii au format un lanţ uman şi nu le-au permis sătenilor să treacă.

Indignaţi oamenii s-au luat la bătaie cu cei care le blocau accesul în pădure. Zeci de poliţişti au intervenit pentru a calma spiritele.

Oamenii au fost susţinuţi şi de vicepreşedintele raionaului Ialoveni.

Ştefan Bivol, vicepreşedinte, raionul Ialoveni: Dinsii nu au toate documentele in ordine, mai multe decit atit am vorbit si despre expertiza ecologica de stat un document care este clar scris ca trebuie sa fie prezentata dup ace sa facut proiectul tehnic si odata ce nu este expertiza ecologica de stat si atuncea unde sa ne pornim sa construim sa sapam cind stim ca nu avem toate documentele toate in ordine.

Agenţii economici însă susţin că au toate actele necesare pentru a demara lucrările de construcţii. Potrivit acestora, Agenţia Moldsiva a dat pădurea în arendă pentru 49 de ani.

Andrei Toacă, agent economic: Dupa ce s-a facut proiectul s-a coordonat cu satul s-a eliberat toata documentatia estevorba despre certifactul de urbanism si autorizatia de constructie .Multi vorbesc ca noi nu avem documete. Poftim este autorizatia de constructie cu aici este stamplila semnatura primarului si semnatura secretarei.

La faţa locului a fost prezent şi directorul Moldsilva. Ion Cebanu a confirmat faptul că agenţia de stat a dat în arendă pădurea din localitate, acum însă este dispusă să anuleze contractele.

Ion Cebanu, director, agenţia de stat "Moldsilva": Facem comisia respectiva am trimis si niste documnete in ceea ce priveste predarea in gestiune a respectivului teren de padure in gestiunea primariei de aici si pasa cu pas si celelate licruri care trebuie discutate la comisia respective mine ne vom intruni si o sa gasim si o solutie in sensul asta in ceea ce priveste Agentia Moldsilva.

Primăria satului Sociteni a dat în judecată companiile care au arendat pădurea. Pe durata procesului, firma este obligată să sisteze lucrările de construcţii.

 

Sursa: tv7.md

Cuvinte cheie:

protest , ecologie , localitati

Comentarii

 (1)
  • #1 zabubonia Răspunde Citează selecţia
     А что договор аренды леса дает право на его немедленное уничтожение?
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
4465 locuitori

Mihăileni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Mihăileni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Rîșcani și la 187 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4465 locuitori. Satul Mihăileni a fost menționat documentar în anul 1431.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.