Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
24 august 2015, 10:24 Muzica minorităţilor naţionale views 12894
Ce greutate are cel mai mare strugure moldovenesc (FOTO)
Foto: facebook.com/olga.coptu
24 august 2015, 10:24 Muzica minorităţilor naţionale views 12894

Ce greutate are cel mai mare strugure moldovenesc (FOTO)

Duminică, 23 august, la Cimișlia pentru a treia oară s-a desfășurat Festivalul Strugurelui. Astfel, 61 de participanți din 15 regiuni din Moldova în care se cultivă strugurii s-au lăudat cu realizările sale , relatează NOI.md.

Cu regret, de această dată nu a sosit nici un Prim-ministru și nici măcar un vicepremier. Cei prezenți au fost salutați de viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama (ministrul Ion Sula, al căruia familie, printre altele, cultivă strugurii, a fost plecat în deplasare).

De asemenea, sărbătoarea a fost vizitată și de deputații în Parlament aflați în vacanță - Ion Balan, membru al Comisiei pentru Agricultură și Industria Alimentară, și Iurie Leancă, care a sosit aici în anul trecut în calitate de premier. O surpriză plăcută a fost apariția bașkanului Găgăuziei, Irina Vlah, care a sugerat ca următoarea sărbătoare a strugurilor de masă să fie organizată la Comrat.

În afară de viticultori și-au prezentat produsele și meșterii populari, și bucătarii locali. Totodată, această sărbătoare a strugurilor a fost însoțită de un program cultural vast, la care au participat colectivele și interpreții de muzică populară din diverse raioane.

În cadrul sărbătorii au fost organizate două concursuri – „Cel mai gustos strugure" și „Cel mai mare strugure". Cel mai gustos soi de strugure a fost declarat „Codreanca" de la „Basan Agro", „Prezentabil" de la gospodăria țărănească „Bragaru Nicolae" și „Chișmiș moldovenesc" de la gospodăria țărănească „Postică Nicolae".

Cea mai mare greutate - 2,88 kg, a avut strugurele Arcadia, cultivat de Rodion Cebotari din raionul Căușeni.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

Moldova , concurs , struguri , Festival

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1605
Populația:
361 locuitori

Dămăşcani este un sat din cadrul oraşului Costeşti, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 29 km de orașul Rîșcani și la 208 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 361 de locuitori. Satul Dămășcani a fost menționat documentar în anul 1605.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.