Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
11 septembrie 2017, 16:51 Cetatea Neamț views 7388
La Costești au fost găsite cinci morminte din secolul XIV
11 septembrie 2017, 16:51 Cetatea Neamț views 7388

La Costești au fost găsite cinci morminte din secolul XIV

Noi descoperiri arheologice în situl de la Costești. Acolo au fost găsite cinci morminte, care datează din secolul XIV. Acestea erau acoperite cu bîrne din lemn. Este primul complex funerar de acest fel care, spre uimirea arheologilor, s-a păstrat atît de bine.

Modul în care erau acoperite mormintele au trezit curiozitatea arheologilor.

"Este o zonă densă cu morminte care au acoperămînte din bîrne de lemn. Lemnul, deși putrezit, vedem că s-a pătrat, totuși, destul de bine. Pe fund am identificat și resturi de rogojină sau de pînză pulverizată", a declarat Vlad Vornic, directorul Agenției Naționale Arheologice.

Specialiştii presupun că ar fi vorba despre un creștin, deoarece brațul stîng este pus pe piept.
Aceştia nu exclud că ar putea găsi şi schelete ale persoanelor de alte religii, care au populat zona în acea perioadă.

"Acest cimitir are o lungime de aproape un kilometru și se află în apropiere de orașul medieval, care datează din secolul XIV și a fost înființat de tătaro - mongoli. În opinia specialiștilor, așezarea ar fi mai veche decât orașul descoperit la Orheiul Vechi și de două ori mai mare", a relatat reporter.

La suprafață au mai fost scoase aproape 20 de monede de bronz și 30 de cuie din fier. Acestea erau în stare profundă de descompunere şi nu puteau fi identificate cu detectorul de metale.

Autoritățile spun că situl arheologic este important atît pentru țară, cît și pentru satul Costești, care datează din anul 1573.

"Dar iată că descoperirile pe care le fac arheologii aici spun că sînt perioade istorice cu mult mai înainte, de cîteva secole, 1369, ceea ce ne face să ne bucurăm că suntem și mai vechi", a spus Natalia Petrea, primarul satului Costești, raionul Ialoveni.

Deocamdată, arheologii nu au găsit mostre care ar indica denumirea orașului medieval descoperit pe șesul rîului Botna.

Primăria Costești și Consiliul raional Ialoveni au alocat câte 10.000 de lei pentru a finanţa munca arheologilor.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

Mormînt , descoperire , arheologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1929
Populația:
82 locuitori

Carabiber este un sat din cadrul comunei Iserlia, raionul Basarabeasca. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Basarabeasca și la 76 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 82 de oameni. Satul Carabiber a fost întemeiat în anul 1929.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.