Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
13 septembrie 2016, 11:18 Cetatea Neamț views 5301
Persoanele în etate din Costești au un centru comunitar (Foto)
13 septembrie 2016, 11:18 Cetatea Neamț views 5301

Persoanele în etate din Costești au un centru comunitar (Foto)

Satul Costești s-a înzestrat cu un centru comunitar pentru persoane în etate în urma unui proiect major al Asociației Obștești Alternativa în colaborare cu Primăria Costești.

Evenimentul de deschidere a centrului a avut loc joi, 8 septembrie 2016 în incinta instituției care se află în în cadrul anexei centrului de sănătate din sat.

Centrul comunitar vine ca un instrument în rezolvarea problemelor, emaniciparea persoanelor în etate și motivarea acestora să participle la viața comunității, în vederea reducerii gradului mare de vulnerabilitate a bătrînilor.

Următoarele serviciile ale centrului vor fi oferite zilnic: servicii sociale care constau în consiliere juridică şi psihologică, reintegrarea socială în raport cu capacitatea psiho-afectivă şi prevenirea marginalizării sociale, servicii socio-medicale care constau în consultații medicale și psihologice; activităţi de socializare şi petrecere a timpului liber; activităţi de informare prin citirea zilnică a presei, cărţi, reviste; terapie ocupaţională (croșetat, broderie, pictură și desen); activităţi de stimulare a memoriei pentru prevenirea deteriorării mentale specifice vîrstei înaintate; servicii de educație moral-spirituală, etc.

Persoanele în etate prezente la eveniment au mulțumit pentru inițiativa de a crea un astfel de centru și au spus că vor veni zilnic, și nu singuri, dar împreună cu alți bătrîni singuratici, care au nevoie de comunicare și informare. Cel mai în vîrstă beneficiar are 90 de ani, cel mai tînă 57 ani.

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

Ialoveni , primaria , centru

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1428 locuitori

Şendreni este un sat din cadrul comunei Vărzăreşti, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Nisporeni și la 72 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1428 de oameni. Satul Şendreni a fost menționat documentar în anul 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.