Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
08 octombrie 2015, 10:05 Cetatea Chilia views 11879
Satul Nemţeni – una din localităţile rurale cu o infrastructură de invidiat
08 octombrie 2015, 10:05 Cetatea Chilia views 11879

Satul Nemţeni – una din localităţile rurale cu o infrastructură de invidiat

Deşi se află la periferia raionului, în Lunca Prutului, satul Nemţeni e una din localităţile rurale cu o infrastructură de invidiat – drum de asfalt cu trotuare de-a lungul satului, o secţie de geriatrie, unicat în republică, etc. La sfârşitul săptămânii trecute, în această localitate a fost dat în exploatare încă un drum local, de data aceasta în variantă albă – 1, 620 m. Finanţarea acestui proiect a fost posibilă din Fondul Rutier – 500 mii lei şi bugetul local – 172 mii lei, scrie curierul.md.

„Suntem foarte mulţumiţi că ne-a reuşit, în sfârşit, să realizăm lucrările de reparaţie a acestor porţiuni de drum care necesitau reparaţie de urgenţă. Ani de zile nu s-a făcut nici un fel de lucrări în aceste sectoare – menţionează primarul localităţii Gheorghe Filipschi. Reparaţia acestor sectoare va facilita accesul oamenilor, îndeosebi a copiilor, care frecventează instituţiile de învăţământ."

În acest context, dl Filipschi a ţinut să menţioneze şi alte realizări ale localităţii de care se mândreşte. „Paralel cu reparaţia acestor porţiuni de drum, s-a mai reuşit implementarea a încă unui proiect finanţat de către Agenţia Cadastru şi Relaţii Funciare, şi anume cel ce ţine de denumirea străzilor şi enumerarea gospodăriilor (Planul de adrese)." Strada „Angela Păduraru", „Grigore Vieru, „Păcii", „Gardul Ţărânii", acestea fiind doar câteva din străzile denumite, care deja sunt introduse în Registrul de Stat al RM. Întrebat cum a ales denumirile de străzi, dl primar ne-a zis că au fost luate în consideraţie părerile profesorilor de la instituţiile de învăţământ, dar şi al localnicilor, ghidându-se, totodată, şi de denumirile din trecut, ţinând cont desigur şi de personalităţile localităţii. Până la moment, au fost denumite 38 de străzi şi instalate peste 800 de plăcuţe cu numerele gospodăriilor. „Acestea vor facilita activitatea multor instituţii care prestează servicii şi anume, Oficiul Poştal, Urgenţa, CENTRUL Medicilor de Familie, care vor putea să-şi desfăşoare activitatea într-un mod mai urgent, dar şi eficient"- a ţinut să menţioneze dl primar.

Un alt proiect, care la moment este în proces de desfăşurare, ţine de grantul oferit de Guvernul României, 390 mii lei, dintre care 220 mii lei au fost predestinaţi pentru construcţia a 3 pavilioane şi a pavajului la grădiniţa de copii, etc. şi 170 mii lei pentru amenajarea terenului de joacă, procurarea mobilierului, jucăriilor, etc. (vezi în foto). Respectiv şi Gimnaziul din localitate are parte de careva investiţii, în cadrul căruia la moment se desfăşoară lucrări de termoizolare a faţadei, fiind înlocuite geamurile şi uşile în cele de termopan. Din spusele dl primar, finanţarea a fost din Fondul de Eficienţă Energetică, prin intermediul căruia s-au alocat deja peste 2 mln de lei, iar de la Consiliul raional Hânceşti – 700 mii lei. Lucrările sunt preconizate să fie finalizate la sfârşitul anului acesta. „Este un proiect binevenit pentru gimnaziul nostru, deoarece timp de 20 de ani în instituţie nu s-au efectuat careva lucrări capitale de reparaţie. S-a schimbat considerabil atât aspectul Gimnaziului, cât şi cel al grădiniţei de copii, ambele aflându-se în acelaşi edificiu"- a adăugat Gheorghe Filipschi. Un alt proiect, recent dat în exploatare a fost construcţia cazangeriei conectată la gaze naturale, care v-a asigura cu agent termic cele două instituţii de învăţământ. Primarul a ţinut să menţioneze şi de finisarea celor trei apartamente sociale, construite pentru tinerii specialişti, care în timpul apropiat se vor muta la case noi cu condiţii europene.

Satul Nemţeni este unica localitate din raion care dispune de o Secţie de Geriatrie (ramură a medicinii care studiază și tratează bolile bătrâneții), unde persoanele în etate au posibilitatea timp de 10 zile să fie internate şi să primească tratamentul necesar. Maria Gandrabura din s. Sărăteni şi Vera Moraru din Nemţeni, (vezi în foto), sunt doar două dintre pacientele care au venit să se trateze în această secţie, ambele arătându-se destul de mulţumite de condiţiile de aici. „Ne dorim să-l menţinem şi în continuare pentru pensionarii, care se adresează atât din localitate, cât şi din satele din apropiere, dar şi pentru locurile de muncă pentru persoanele angajate – menţionează dl Filipschi. În acest context, dl primar a ţinut să menţioneze că este deja în aplicare un proiect care i-ar permite să construiască în interiorul secţiei un bloc sanitar, care la moment, cu părere de rău, lipseşte.

Astfel, satul Nemţeni este în plin proces de dezvoltare – cu străzi amenajate, trotuare, iar administraţia primăriei, mereu în căutarea şi atragerea de noi proiecte. Următorul obiectiv preconizat pe agenda primăriei este iluminarea stradală a localităţii, precum şi reparaţia a încă câtorva drumuri locale.

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

Hînceşti , infrastructura , drum

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1889
Populația:
16606 locuitori
Logo

Drochia este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Drochia. Amplasat în nordul republicii, oraşul Drochia este situat la o distanţă de 167 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 16 606 de locuitori. Înfiinţarea gării Drochia, în 1889, pe traseul de cale ferată Bălți-Ocnița, a stat la originea dezvoltării oraşului Drochia. Se consideră că numele oraşului provine de la pasărea dropie, care era anterior larg răspîndită în regiune.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.