Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
Cultivarea legumelor în sere – o sursă de venit pentru familia Tonu din Fundul Galbenei
Foto: curierul.md

Cultivarea legumelor în sere – o sursă de venit pentru familia Tonu din Fundul Galbenei

Victor și Viorica Tonu din satul Fundul Galbenei este o familie tînără de gospodari, care muncesc cot la cot, cîștigîndu-și existență acasă lîngă cei doi copilași pe care îi au. Ambii își dedică ziua muncind la cele două sere de răsad pe care le au de trei ani. Victor are 33 de ani, băștinaș din sat, a absolvit Colegiul de Electromecanică din Chișinău, soția are 29 de ani, s-a născut în or. Cantemir, dar a locuit mai mult timp în Ucraina.

Deși Victor a fost mai mult timp peste hotarele țării, avînd posibilitatea de a se angaja la muncă acolo, a preferat să se întoarcă acasă, la familie.

Nu este unica familie din sat care se ocupă cu acest gen de activitate, dar familia Tonu dispune de o diversitate mai mare de legume și anume: roșii, castraveți, ardei grași, vînătă, precum și verdeață. Mica lor afacere a început de la cultivarea ridichii. Ultreior, au început să cultive, castraveți, precum și celelalte legume.

Afacerea lor nu se termină aici, se gîndesc pe timp de iarnă să crească verdeață, la moment, crescînd doar leuștean, care intenţionează să-l usuce, și pe timp de iarna să îl comercializeze.

Victor a moștenit de la tatăl-său, fost profesor de muncă, dar şi apicultor, un mic atelier de lemnărie, dar şi cîteva familii de albine, pe care le-a vîndut, din motivul plecării lui peste hotare. La moment doreşte să se extindă şi în acest domeniu, chiar a început să cumpere utilajele necesare pentru prelucrarea lemnului. Tînărul își dorește să restabilească familiile de albine, chiar să le înmulţească.

Sursa: provincial.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1493
Populația:
216 locuitori

Dumeni este un sat din cadrul comunei Duruitoarea Nouă, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Rîșcani și la 206 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 216 oameni. Satul Dumeni a fost menționat documentar în anul 1493.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.