Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
17 iulie 2021, 14:00 Muzica populară views 3438
Reţelele de distribuţie a gazelor se vor extinde în sudul ţării
17 iulie 2021, 14:00 Muzica populară views 3438

Reţelele de distribuţie a gazelor se vor extinde în sudul ţării

Cel puțin 174 de consumatori noi din localitățile deservite de întreprinderea „Cahul-Gaz" se vor racorda la rețeaua de distribuție a gazelor după finalizarea lucrărilor de extindere a acesteia.

Potrivit Serviciului relații publice al SA „Moldovagaz", doar în satul Gotești, raionul Cantemir, se vor așeza peste 1,4 kilometri de conductă de gaz de presiune medie și joasă, cu potențialul de a conecta cel puțin 29 de gospodării noi, transmite MOLDPRES.

Conform sursei citate, peste 50 de consumatori noi ai gazelor naturale vor apărea și în satul Baurci-Moldoveni, raionul Cahul, unde, conform planului, vor fi construiți aproximativ 2,2 km din rețea. Lucrările de extindere practic s-au finalizat și în satul Pelinei, unde au fost așezate aproximativ 1,8 km din conducta de gaz, cu potențialul de a racorda 39 de gospodării. În viitorul apropiat, lucrările respective vor demara și în alte localități din regiune, incluse în Planul de dezvoltare a rețelelor.

Totodată, în orașul Cahul sunt efectuate lucrări de mutare a punctelor de reglare-măsurare a gazelor de tip dulap în zonele de acces comun, anterior situate pe teritoriul terenurilor private. În consecință, în unele cazuri, acest lucru a creat piedici la accesul angajaților la echipamente respective pentru deservirea periodică a acestora.

Bugetul preliminar total al programului de extindere a rețelelor de distribuție a gazelor naturale din grupul SA „Moldovagaz" va constitui în anul curent 79,5 milioane de lei. Din suma respectivă, 30 mln de lei vor fi direcționați la construcția a 28,3 km de gazoducte interrurale, un proiect în premieră pentru ultimii ani, realizat din sursele proprii ale întreprinderilor de distribuție „Moldovagaz". Acest fapt va permite extinderea rețelelor până la hotarul mai multor sate, ceea ce va asigura demararea gazificării acestora.

Per total, se vor așeza cca 145 km de gazoduct, iar lucrările sunt efectuate în 63 de localități din țară. Numărul consumatorilor noi prognozați va constitui, la prima etapă, cca 2 500, cu posibilitatea să fie dublat în perioadă următoare.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

gaz , Cahul , Moldovagaz

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1496
Populația:
1508 locuitori

Călmăţui este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Călmăţui este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Hîncești și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1508 oameni. Satul Călmățui a fost menționat documentar în anul 1496.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.