Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
18 mai 2023, 17:00 Moneda naţională views 11523
18 mai 2023, 17:00 Moneda naţională views 11523

Satul celor 11 izvoare aniversează 434 de ani

În acest an satul Izvoare aniversează 434 de ani de la prima atestare documentară. Satul Izvoare este aşezat pe rîul Căinari în nord-vestul raionului Floreşti. A fost întemeiat în sec. XVI și atestat la 20 august 1588 cu denumirea de Lozeni (Lozăle).  Denumirea se datoreşte loziei care creştea din belşug pe întreaga vale a rîului Căinari, atît pe malul apei, cît şi prin sat.

Conform legendei, în domnia lui Ştefan cel Mare au fost înălţate mai multe movile de semnalizare a pericolului prin aprinderea rugurilor. Aceste movile există şi în zilele noastre. Dar este mai verosimil că aceste movile sînt tumuluri în care au fost înhumați migratorii războinici care au traversat zona în epoca marii migrații a popoarelor.

La  mijlocul secolului al XVII-lea satul a fost în proprietatea serdarului de Orhei, Apostol Durac, care l-a vîndut lui Gheorghe Hatmanul. La 1680 satul Lozeni era deja în proprietatea lui Vasile Mîrzac şetrarul.

Satul era vestit prin apa gustoasă şi limpede ca lacrima a izvoarelor săpate de localnici, astfel încît în anul 1772 denumirea i se schimbă în Izvoare. 11 din aceste izvoare s-au păstrat pînă în prezent şi au fost frumos amenajate. În anul 1772 în satul Izvoare era proprietar Sandu Panainte. Pe atunci în sat erau 26 de gospodării răzășești.

În anul 1793 apare prima menţiune documentară a bisericii Sf. Cuvioasă Parascheva din localitate. În anul 1863 biserica Sf. Cuvioasei Parascheva a fost ridicată din piatră.

La mijlocul secolului al XIX-lea la Izvoare sunt înregistrate 106 gospodării și o populație de 423 oameni. În 1862 în sat este întemeiată o crescătorie de cai de rasă.

Prima școală din localitate a fost cea parohială, întemeiată pe lîngă biserică (1862). În 1897 la Izvoare sunt 888 de locuitori. În anul 1909 se deschide şcoala de zemstvă cu o clasă. Către anul 1923 apar cooperative de credit şi păstrare, cariera de piatră, moare de apă, cooperativa agricolă „Frumoasa”, şcoala primară mixtă, un post de jandarmi şi 2 cîrciumi.

În perioada sovietică la Izvoare a fost înfiinţată gospodăria colectivă „Kotovschi”, apoi „Prietenia”, care dispunea de un punct de vinificaţie primară. Este deschisă o casă de cultură, bibliotecă, ambulatoriu, maternitate, spital, farmacie, creşă, ateliere de deservire socială, cantină, oficiu poştal şi magazine.

La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 991 de oameni, majoritatea moldoveni.

Cuvinte cheie:

localitati , istoria , aniversarea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
26 locuitori

Sadchi este un sat din cadrul comunei Caterinovca din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Camenca și la 123 km de Chișinău. Populaţia satului Sadchi alcătuia 26 de oameni în anul 2011. Satul Sadchi a fost înființat în anul 1924.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.