Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
29 noiembrie 2013, 12:06 Compozitori, interpreţi, formaţii muzicale views 10800
29 noiembrie 2013, 12:06 Compozitori, interpreţi, formaţii muzicale views 10800

Proiectul de comunicare la distanță implementat la Sîngerei


Foto: tv7.md

Pentru 30 de elevi și profesori din raionul Sîngerei, oraşele Iași și Reni nu vor mai exista granițe. Liceenii foarte curînd vor da start unei comunicări sistematice prin camere video și alte tehnologii performante. Astfel, elevii vor putea învăța la distanță din experiența altor țări. Proiectul transfrontalier de premieră a fost implementat cu suportul a 160 mii de euro din partea UE.

În cadrul proiectului au intrat 6 licee. Cîte două din Sîngerei, Reni și Iași. Pentru cei circa 30 de elevi și profesori din țările învecinate vor fi create toate condiţiile de comunicare la distanță, dar fără bariere. Interconectivitatea se va produce în clase media, dotate cu bănci ajustabile, sistem de videoconferință, tablă interactivă, laptot și ecran proiecție. Partenerii din Iași, susțin că experimentul funcționează cu succes în întreaga lume, și de fapt are un spectru mai larg de avantaje.

Tudor Jijie, Director Executiv, Euroregiunea Siret- Prut-Nistru: «Liceele din Sîngerei se vor putea conecta la orice instituție din SUA, Marea Britanie, că e vorba de o bibliotecă internațională puternică, că e vorba de un centru de instruire.».

Liceenii participanți vor putea discuta cu semenii lor săptămînal și la orice subiect. De asemenea vor beneficia de traininguri și workshopuri lunare.

Implementarea proiectului tranfrontalier costă 160 mii de euro. 90 la sută din bani sunt acordați de UE. Iar per ansamblu, autoritățile din Sîngerei, se consideră lideri la atragerea investițiilor de milioane în raion și susținerea tineretului acasă. Vera Brașovschi, consultant în elaborarea proiectelor, susține că doar în acest an au aplicat spre finanțare circa 30 de proiecte și rămîne uimită cu ce idei vin localnicii.

În această vară, autoritățile au lansat și un incubator de afaceri, care ajută tinerii să-și dezvolte o idee cu cheltuieli minime. Grigore Guzun, de exemplu prestează servicii de reparare a calculatoarelor, și din primele luni de activitate este mulțumit de profit.

Sursa: tv7.md

Cuvinte cheie:

localitati , Moldova , proiect

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Municipiu
Prima atestare:
1421
Populația:
122669 locuitori
Logo

Municipiul Bălţi, „capitala de nord” a Republicii Moldova, este al treilea ca mărime, potenţial industrial şi cultural, după Chișinău şi Tiraspol, centru urban al ţării, cu o populaţie de  122669 locuitori, conform datelor recensămîntului din anul 2004.  Se presupune că primele atestări documentare despre localitatea Bălţi datează din anul 1421, cînd, prin dania lui Alexandru cel Bun, în valea rîului Răut se constituie domeniul cneaghinei Ringala, fosta soţie a voievodului. Anume în această zonă, ar fi fost întemeiată ulterior aşezarea Bălţi. Cert este faptul că denumirea localităţii vine de la locul mlăştinos, plin de bălţi, unde se înființează localitate.  

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.