Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
30 iunie 2020, 15:00 views 5523
La Chișinău a fost inaugurată o nouă expoziție de pictură
30 iunie 2020, 15:00 views 5523

La Chișinău a fost inaugurată o nouă expoziție de pictură

Expoziția de pictură și grafică „Ploaia de petale”, semnată de artiștii plastici Antonina și Vitalie Grișciuc, a fost inaugurată la Biblioteca Națională.

Aceasta include circa 30 de lucrări executate în diferite tehnici ale artei vizuale: ulei pe pînză, acuarelă, peniță, tuș, gravură pe hîrtie. În lucrările artiștilor sînt reprezentate motive de sat și aspecte ale arhitecturii Chișinăului vechi, transmite IPN.

Directoarea BNRM, Elena Pintilei, a declarat că această expoziție conține lucrări frumoase, pline de culori, care vor bucura ochii bibliotecarilor și ai vizitatorilor, mai ales în condițiile actuale, cînd oamenii duc o lipsă considerabilă de comunicare, mai ales cu lumea frumosului. „Venind la Biblioteca Națională la serviciu, comunicăm între noi colegii, comunicăm cu vizitatorii și comunicăm cu arta dumneavoastră, care este foarte frumoasă și pe care cred că o vom descoperi zilnic. Cred că fiecare se va regăsi într-o ogradă părintească, într-o casă părintească. Ne vom regăsi pe străzile vechi ale Chișinăului sau în aceste flori frumoase pe care le-am avut în grădina casei părintești sau poate le avem și acum”, a notat Elena Pintilei.

Vitalie Grișciuc a menționat că îi este plăcut să revină după ani de zile la Biblioteca Națională, unde nu o dată a stat la coadă după cărți. „Aici în expoziția noastră prezentăm în mare măsură motive dedicate orașului vechi, satelor basarabene și lumii florilor, în diferite tehnici, deoarece, fiind doi artiști, fiecare vede cu ochii săi”, a spus artistul plastic. Referindu-se la picturile care reprezintă orașul vechi, artistul a precizat că sînt pictate clădiri, care azi nu mai arată la fel sau nu mai sînt deloc. Aceste tablouri descriu un pic de istorie, astfel încît contemporanii să poată vedea cum a fost Chișinăul odată.

Expoziția poate fi vizitată pînă pe 1 decembrie 2020, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, pe strada 31 August 1989, nr. 78, blocul central, spațiul expozițional de la etajul II.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

expoziție , pictura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1748
Populația:
6242 locuitori

Grătiești este un sat şi comună în componenţa municipiului Chișinău. Are o suprafaţă de circa 1.62 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.65 km. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Grătiești și Hulboaca. Satul Grătieşti este situat în centrul Moldovei, la o distanță de 8 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia la nivelul comunei Grătieşti constituie 6242 de oameni. Satul Grătieşti este atestată documentar pentru prima dată la 1748, cu numele de Hulboaca Nouă.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.