Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
11 iunie 2020, 16:30 views 6238
Casa improvizată de pe Stadionul Republican a fost demolată
11 iunie 2020, 16:30 views 6238

Casa improvizată de pe Stadionul Republican a fost demolată

Locuința improvizată de pe fostul Stadion Republican, în care-și duceau traiul mai mulți copii și tineri ai străzii, a fost demolată, conform unei dispoziții a Primăriei Chișinău.

În așa mod, autoritățile au decis să-i aluge pe minori de acolo, întrucît ar face mizerii și s-ar comporta agresiv. Dimineață, la fața locului a fost chemată și poliția. Aceștia au încercat cu fel și chip să-și apere ruinele care le-au fost pe post de casă. Au aruncat chiar și cu pietre, iar un muncitor a fost rănit la cap.

MIHAELA DICUSAR, REPORTERĂ TV8: „Atît a rămas din locuința în care pînă nu demult își duceau traiul copii și tineri ai străzii. Potrivit informațiilor, aceasta a fost demolată în baza unei dispoziții emise de Primăria Chișinău”.

GHENADIE CIUPERCĂ, REPREZENTAT PRETURA CENTRU: „Băieții unde vor pleca? Este asistența socială a copilului. Să-i caze unde au ei loc, unde e planificat de stat. Eu răspunde de curățenie și demolare”.

Mai mult, acesta spune că demolarea locuinței ar fi o metodă de a-i alunga pe tinerii și copii de aici, întrucît aceștia manifestă un comportament agresiv și consumă substanțe narcotice. Și în această dimineață, aceștia au aruncat cu pietre în muncitorii care dimineață au încercat să intre pe teritoriu, iar șoferul unui tractor a fost lovit la cap.

GHENADIE CIUPERCĂ, REPREZENTAT PRETURA CENTRU: „Se face haos aici. Diminează cînd am nevit aici, ei toți erau morțiți. Ei erau vreo 30 aici. A fost o modalitate de scăpa de ei? A fost o modalitate de a-i fugări. Acesta a fost scopul? Da”.

La sosirea echipei tv8, din toți tinerii care-și duceau traiul în locuința demolată, am surprins doar doi. Ceilalți ar fi fugit, după ce la fața locului a fost chemată poliția. Minorul din imagini are 15 ani, iar în stardă se află de aproape șase luni, fiind mai tot timpul pe teritoriul Stadionului Republican. Acasă nu se poate duce, întrucît mama nu îl primește, spune băiatul.

VICTOR:„Normal. Mă doare un pic aici. De ce? M-a lovitu polițistul. Ați aruncat cu pietre? Da. Eu am aruncat. De ce? Mi-au stricat casa. Unde vei locui acum? În stradă, ca înainte”.

Pentru a-l prelua pe minor, la fața locului a venit un reprezentat de la Asistența Protecției Copilului și o ambulanță.

ALEXANDRU DONCENCO, REPREZENTAT ASISTENȚA PROTECȚIEI COPILULUI: „Vrem să-l ducem la spital. Să verificăm starea copilului. Și starea psihologică”.

Chiar așa, copilul a refuzat să fie preluat de medici. Acesta ar urma ulterior să ajungă la Mereni, acolo de unde este originar.

Anatol COBOLISCHI, DIRECTOR ASOCIAȚIA „NU EȘTI SINGUR”: „Îi iau cu forța și îi duc acasă. Nu îi pregătesc, nu se lucrează cu ei. În așa fel, îi consideră bolnavi psihologic. Dar nimeni nu lucrează cu el”.

Și acest tînăr spune că nu mai are unde trăi, după ce locuința improvizată a fost demolată. Nu știe acum unde să se ducă.

„Cîți ani aveți? 28. Cît ați trait aici? De cinci ani trăiesc afară. Dar aici? Un an”.

„Este adevărat că miroseați clei? Consumam. De ce? Nu aveam o altă soluție”.

La sfîrșitul lunii mai, zece copii care-și duceau traiul aici au fost testați negativ la noul coronavirus, apoi însă au ajuns din nou în stradă. În Chișinău sînt înregistrați 28 de copii ai străzii. Majoritatea lor sînt din raioane. 18 dintre ei au părinți în viață sau se află sub tutela rudelor.

Sursa: tv8.md

Cuvinte cheie:

copii , Chisinau , stadion

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1865
Populația:
258 locuitori

Bulhac este un sat din cadrul comunei Şumna, raionul Rîşcani. Localitatea este aşezată în cîmpia Bălţilor, pe marginea unui lac, la distanţa de 15 km de orașul Rîșcani şi la 171 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 258 de oameni. Satul Bulhac a fost menționat documentar în anul 1865.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.