Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
06 mai 2020, 16:37 views 2534
Cum arată astăzi „Gaudeamus” (Video)
06 mai 2020, 16:37 views 2534

Cum arată astăzi „Gaudeamus” (Video)

Scandalul din jurul demolării cinematografului Gaudeamus pare să fie dat uitării, nu și urmările acelei decizii care au transformat peste noapte un centru perfect funcțional de cultură în ruine.

La doi ani de cînd au început lucrările de demolare a cinematografului, astăzi clădirea pe jumătate distrusă arată ca după război, mormane de beton și deșeuri de construcție - această imagine dezolantă o găsim chiar în centrul capitalei. Echipa de filmare a Noi.md a surprins imagini cu drona la fața locului.

Despre impactul negativ distrugerii acestui centru asupra cinematografiei din Moldova, dar și vieții culturale a țării, am discutat cu directorul Centrului Național al Cinematografiei, Valeriu Jereghi.

„Nu știm ce decizii au fost luate, dar ca cinematograf nu va mai fi întors niciodată. Era un cinematograf foarte bine dotat cu echipament nou, european, un centru cultural important pentru țara noastră, dar au intervenit «interese speciale» de afaceriști și ne-au lăsat fără cinema. Era un complex foarte bine amenajat, s-au investit bani grei”, a precizat Jereghi.

Cineastul spune că nu știe unde au dispărut mobilierul și tehnica din dotarea cinematografului, care era la un nivel înalt și ar fi putut fi folosite în continuare.

Potrivit lui, pentru prima dată în 25 ani, ramura cinematografiei din Moldova are șansa să fie readusă la viață, întrucît nu ducem lipsă nici de tinere talente, și nici de finanțare, regretabil este însă faptul că producțiile cineaștilor nu au unde să fie proiectate.

„Avem o problemă foarte mare: statul ne dă posibilitatea să susținem cinematografia, acum avem ocazia să o lansăm de la 0, dupa 25 de ani de stagnare, se produc pelicule de diferite genuri, avem tineri talentați, dar nu avem în Chișinău unde le proiecta. Rămîne pe seama producătorilor care umblă și caută modalități de a se promova, pentru că nu au spectator național. La televiziuni să difuzezi aceste filme, costurile sînt exagerate”, a mai spus Jereghi.

Reamintim că lucrările de demolare a cinematografului Gaudeamus au început pe 8 iunie 2018, iar în locul cinematografului, care este teren proprietate privată, urmau să fie construite două blocuri locative. Deși, conducerea Primăriei la acea perioadă a emis o dispoziție privind stoparea lucrărilor de demolare, ulterior proprietarul a obținut cîștig de cauză în instanța de judecată, revendicîndu-și dreptul de continua lucrările. La ora actuală, reprezentanții Primăriei spun că nu sînt alte informații privind viitoarea construcție pe acest teren.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , cinematograf

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1517 locuitori

Terebna este un sat şi comună din raionul Edineţ. Terebna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la o distanță de 18 km de oraşul Edineţ, la 14 km de stația de cale ferată Brătușeni și la  220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1517 oameni. Prima mențiune documentară a Terebnei datează din 17 aprilie 1429, fiind pomenită în actul de danie  a satelor Zubricăuți și Ivancăuți către Radu grămătic.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.