Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
12 decembrie 2019, 12:00 views 5808
Scandal la un liceu din capitală
12 decembrie 2019, 12:00 views 5808

Scandal la un liceu din capitală

O elevă a Liceului academic de arte plastice Igor Vieru din capitală ar fi fost supusă presiunilor psihologice, iar alta - violenței fizice de către profesori și administrație.

Acuzațiile vin din partea părintelui unuia dintre copiii ce frecventează instituția respectivă și care a sesizat organele de anchetă, dar și direcțiile responsabile din cadrul Primăriei, precum și Ministerul Educației. De cealaltă parte, directoarea liceului neagă toate acuzațiile și bănuiește că ar fi vorba despre un scenariu pus la cale de o profesoară care ar fi vrut să îi ia locul. Procurorii au inițiat o anchetă pe cazul cu violența fizică, prin prisma infracțiunii de tratament inuman si degradant.

Potrivit lui Vasile Filatov, părintele care ne-a relatat despre cele întâmplate, ar fi vorba despre două cazuri.

În primul caz, o elevă din clasa a 9-a ar fi fost presată și amenințată de directorii adjuncți ai liceului să plătească pentru un geam din odaia de cămin, pe care susține că nu l-a spart, așa cum este acuzată. „Vina fetei nu a fost demonstrată și chiar dacă era cazul de plătit - banii nu trebuiau să fie "storși" cu orice preț de la minor, care vine dintr-o familie social vulnerabilă, fiind crescută de o mamă singură, cu un invalid de gr.II în familie, mama sa fiind cu probleme de sănătate și domiciliată la Drochia", a menționat Vasile Filatov.

Eleva a fost consultată de un psiholog din afara liceului, care a diagnosticat-o cu „dificultăți și frici în relațiile cu profesorii".

În al doilea caz, o altă elevă din clasa a 9-a ar fi fost trasă de păr de către profesoară, car ar fi aruncat și o bucată de cretă în ea. La liceu a fost chemată poliția, care timp de trei zile, a fixat mărturiile părților implicate, a realizat activități de informare a elevilor și a inițiat o ședință cu părinții clasei a 9-a. Mai mulți părinți au solicitat suspendarea profesoarei de la orele de studiu cu elevii, pentru a evita orice contact cu aceștia, însă și-a continuat activitatea în alte clase, fără a fi suspendată din funcție. Cazul dat este investigat prin prisma infracțiunii de tratament inuman si degradant, de către Procuratura Chișinău.

Natalia Stîncă, directoarea liceului, neagă toate acuzațiile și susține că informațiile prezentate de părinți ar fi exagerate. Ea mai spune că în acest caz ar fi implicată și profesoara care a vrut să ajungă în fotoliul de director al instituției și care anterior a exercitat interimatul funcției: „Cazul cu abuzul fizic a fost sesizat direct de dumneaei la organele de poliție, fără a sesiza administrația liceului și părinții. Doamna a dorit să fie director și nu a devenit, dar nu e vina mea".

Cât despre cazul elevei care ar fi fost presată să plătească bani pentru un geam de care ea nu s-ar fi atins, directoarea spune că acesta a fost spart din neglijență: „Conform regulamentului existent al căminului, orice deteriorare care se produce trebuie să fie achitată, doar că eleva nu a achitat, nici nu s-au făcut încercări de estorcare de bani de la aceasta. Mama s-a prezentat mult mai târziu la liceu, pentru a discuta. Atât ea, cât și fiica au fost informate despre regulament. Nu sunt dovezi că directoarele adjuncte ar fi presat-o să plătească sau că ar fi amenințat-o", a precizat Natalia Stîncă.

Totodată, fetița a fost supusă unor teste și de către psihologul din școală, în cadrul lecțiilor, iar rezultatele nu demonstrează anxietate sau anumite dereglări psiho-emoționale. Mai mult, unii părinți ar fi indignați de informațiile apărute în presă și cer dezmințirea acestora.

Sursa: unimedia.info

Cuvinte cheie:

Chisinau , scandal , liceu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1710
Populația:
998 locuitori

Ofatinţi este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Novaia Jizni și Ofatinţi. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Rîbnița și la 93 km de Chișinău. Populaţia satului Ofatinți alcătuia 998 oameni în anul 2012. Satul Ofatinți a fost menționat documentar în anul 1710.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.