Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
29 iulie 2019, 12:45 views 3062
Mina de piatră din Chișinău a intrat la apă. Riscurile de surpare a străzilor (Video)
29 iulie 2019, 12:45 views 3062

Mina de piatră din Chișinău a intrat la apă. Riscurile de surpare a străzilor (Video)

Timp de mai bine de o lună și jumătate Mina de piatră din Chișinău a fost deconectată de la energia electrică din cauza datoriilor.

Apa care s-a acumulat nu a putut fi pompată, supunîndu-i la situații riscante nu doar pe angajații instituției ci și pe mai mulți locuitori ai unor străzi din sectorul Rîșcani al capitalei.

Jurnaliștii Agora au discutat cu directorul minei și au aflat cît de gravă este, de fapt, situația, cum poate fi remediată și în ce condiții muncesc oamenii.

„Apa esențial s-a ridicat în regiunea galeriei de transport, locul principal unde se află una dintre stațiile de pompare și în regiunea punctului de distribuire a curentului", explică directorul minei, Sergiu Lungu.

În lipsa posibilităților de pompare, în unele zone ale minei apa atinge înălțimi îngrijorătoare.

„Aici înălțimea apei ajunge la un metru. Nu este cea mai adîncă zonă. sînt zone în care apa ajunge la înălțimea de 7,5 metri", spune Lungu.

Mina din Chișinău are aproximativ 25 de angajați. În fiecare zi pentru a ajunge la locul de muncă, oamenii sînt nevoiți să parcurgă 2 km prin apă.

Sergiu Lungu spune că mărirea volumului de apă în excavații a dus la pierderea stațiilor de pompare.

„Dacă nu vom pompa apa încontinuu, avem riscul să pierdem controlul total asupra minei, lucru care va influența negativ zonele care sînt în proces de distrugere".

În mina Chișinău sînt cîteva zone care sînt în proces de distrugere. Aceste zone sînt inundate în proporție de 40%-50%.

„Pentru ziua de astăzi rezerva de stabilitate încă mai este, dar dinamica distrugerii persistă", explică Lungu.

Mina Chișinău a primit de la Primăria Chișinău 700 de mii de lei pentru remedierea situației. Sergiu Lungu spune că acești bani vor asigura revenirea la procesul de evacuare a apei, respectiv la procurarea unor pompe și materiale pentru reînoirea pompelor la stația de pompare și menținerea procesului de evacuare a apei pînă la sfîrșit de an.

Din mina Chişinău se extrage gips, ciment, argilă, pietriș, nisip, dar şi piatră naturală.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , Mină

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
288 locuitori

Comarovca este un sat din cadrul comunei Natalievca, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Fălești și la 125 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 288 de oameni. Satul Comarovca a fost întemeiat în anul 1913.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.