Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
15 februarie 2019, 12:50 views 15409
Vor reveni oare ziarele și florile în centrul Chișinăului
15 februarie 2019, 12:50 views 15409

Vor reveni oare ziarele și florile în centrul Chișinăului

Începînd cu finele anului 2017, la Chișinău este în vigoare o dispoziție, prin care pe străzile centrale este interzis comerțul în puncte comerciale mobile.

Împreună cu toate celelalte, au fost condamnate la demontare și chioșcurile de ziare și de flori. Această interdicție a afectat grav publicațiile periodice, care în marea lor majoritate sînt difuzate cu amănuntul. Numai în centrul capitalei ele constituie cca 20%.

Lupta cu chioșcurile

Autoritățile capitalei luptă cu tot felul de chioșcuri pe parcursul mai multor ani. La început primăria s-a debarasat de comercianții ilegali, care vindeau marfa direct pe trotuarele străzilor centrale, apoi - de numeroasele chioșcuri de diferite culori, dimensiuni și modele. Decizia adoptată de Consiliul Municipal Chișinău (CMC) în 2006 restricționa comerțul stradal și prevedea demontarea diferitor chioșcuri, cu excepția celor în care se vindeau ziare și flori.

În primăvara lui 2017, puterea executivă a decis să revadă Regulamentul privind comerțul în municipiul Chișinău. Noua redacție a documentului prevedea eliminarea tuturor chioșcurilor din partea istorică a capitalei, de pe străzile centrale ale sectoarelor și din parcuri. Necesitatea înnoirii documentului a apărut din cauza că în deceniul care s-a scurs din 2006, pe străzile centrale iarăși au apărut numeroase unități comerciale mobile, care ofereau fast-food, băuturi, tricotaje și multe altele.

Chiar dacă asupra documentului încă se mai lucra, de pe bulevardul central al capitalei - Ștefan Cel Mare – au fost demontate, împreună cu celelalte și chioșcurile de ziare, sub pretextul reabilitării străzii. Asta în timp ce unitățile comerciale mobile, care aparțineau colegilor de partid ai primarului liberal și vindeau cafea și țigări, activau liniștit în continuare chiar în centrul capitalei.

Acțiunile serviciilor municipale nu au trecut pe neobservate. Atunci au avut loc numeroase proteste, organizate de angajații întreprinderilor care deservesc chioșcurile de ziare. Chestiunea privind inadmisibilitatea transferării lor din centrul orașului la periferie a fost dezbătută și în cadrul unei "mese rotunde" tematice. Așa că pentru un timp lucrurile parcă se liniștiseră. Însă la începutul anului curent scandalul a izbucnit din nou.

Cum numai a devenit cunoscut faptul că primăria a emis încă o ordonanță privind strămutarea următoarei partide de chioșcuri (inclusiv a celor care comercializează publicații periodice și flori) – de pe străzile centrale la Buiucani, oamenii amenințați de pericolul disponibilizării au ieșit la proteste. Ei au venit în fața primăriei Chișinău pentru ca autoritățile să-i audă și să revadă unele puncte ale Regulamentului nr.10/2 din 09.10.2017 privind activitatea comercială în municipiul Chișinău.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , flori , Ziar

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
0 locuitori

Suhaia Rîbnița este un sat din cadrul comunei Cobasna din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Rîbnița și la 126 km de Chișinău. În prezent este o localitate depopulată. Satul Suhaia Rîbnița a fost înființat în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.